Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Folytatódik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház akkreditációs folyamata

Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálata a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ügyében lezárult, a jelentést megküldték a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának.

A jelentés tartalma nem nyilvános, de azt elmondja, hogy a kórház Szemészeti Osztályán nem történt műhiba, a fertőzés okát nem állapították meg, Hargita Megye Tanácsa ellen semmilyen szinten nem emelnek vádat, ezek a mai, június 22-i sajtótájékoztató témái, amelyen részt vett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Konrád Judit, a kórház vezetője és Dr. Adrian – Cristian Dobrică sebész, az orvosi testület képviselője.

fotó: Hargita Megye Tanácsa

 

“Mint ismeretes, a szemészeti osztályon történt sajnálatos eset miatt felfüggesztették a megyei sürgősségi kórház klinikai kórház státusz megszerzésére irányuló akkreditációs folyamatát. Az ügyben az Egészségügyi Minisztérium és a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított. A minisztériumi vizsgálatot lezárták, a megyei tanácsot tájékoztatták, a rendőrségi vizsgálat pedig még tart. Ebben az időszakban sok pontatlan információ látott napvilágot, amely befolyásolta a kórház hírnevét és a betegek bizalmát. Ezt a félretájékoztatást lépésről lépésre javítani kell, és újra kell építeni az intézménybe vetett bizalmat” – mondta Borboly Csaba.

Az elnök hozzátette, az elmúlt négy hónapban rengeteg váratlan ellenőrzés, kivizsgálás történt, ami nagyon megnehezítette az orvosok munkáját: „Nemcsak a szemészeti osztályt ellenőrizték, hanem az egész intézményt. A minisztérium jelentése azt bizonyítja, hogy nem volt szükség félelemkeltésre” – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Az az igazság, hogy ez a sajnálatos eset megtörtént” – tette hozzá Borboly Csaba, aki a tárca jelentésének legfontosabb pontjait ismertette: nem műhiba volt, a jelentés nem állapítja meg a fertőzés okát, Hargita Megye Tanácsát nem vádolják, a jelentés leírja a talált hiányosságokat, például: gyógyszertárolás, személyzet képzése, körforgás, és hangsúlyozza, hogy egy fejlődő kórházról beszélünk.

Konrád Judit kórházvezető elmondta, hogy az esemény nem ismétlődhet meg. A betegeket megfelelő körülmények között várják, a kivizsgálást követően minden ajánlást betartottak, és a kórház iránti bizalmat és a kórház imázsát szeretnék helyreállítani.

“Nagy nyomás alatt dolgoztunk ez alatt a négy hónap alatt, de egy csapat voltunk” – mondta Dr. Dobrică Adrian – Cristian.

Az ellenőrzések során feltárt hiányosságok kijavítása megtörtént vagy kijavítás alatt áll, az a tény, hogy ezek a fejlesztések megtörténtek, pozitív eredmény. Az pedig kiváló eredmény, hogy viszonylag rövid idő alatt lezajlottak az ellenőrzések, és folytatódhat az akkreditációs folyamat.

A hangsúly továbbra is az infrastruktúra fejlesztésén és a munkaerő vonzásán lesz – mondta Borboly Csaba, aki részletezte, hogy a következő időszakban 12 orvosi állást írnak ki pályázatra, zömében rezidensek számára onkológiai, neonatológiai, gyermekkardiológiai szakokon.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodájának tájékoztatójaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.