Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A gyerekek, még a felnőttek vagy a fogyatékkal élők is, boldogságot és áldást hoznak az örökbefogadó családoknak

 

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és Hargita Megye Tanácsának képviselői április 5-én, szerdán sajtótájékoztatón ismertették az örökbefogadás területén 2022-ben és a tárgyévben rögzített eredményeket, szó volt „Az örökbefogadható gyermek nyilvános profilja” adatbázisról, valamint a hazai örökbefogadást támogató és ösztönző intézkedésekről. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az intézmény célul tűzte ki a testvérek, az idősebb gyermekek, az egészségügyi problémákkal küzdők, a fogyatékkal élők vagy a fejlődésben lemaradt gyermekek örökbefogadásának elősegítését.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság főigazgatója, Elekes Zoltán „Minden gyermek érték” című kisfilm megtekintésére hívta a média képviselőit. A Hargita megyei örökbefogadó szülőkkel készült videó azt bizonyítja, hogy minden gyermek, még a nagyobbak vagy a fogyatékkal élők is boldogságot és áldást hozhatnak az örökbefogadó családokba.

Ezt követően a főigazgató röviden ismertette a megyei örökbefogadás 2022-es eredményeit, elmondva, hogy az intézmény nagyon jó eredményeket ért el az örökbefogadás terén.

Mint mondta, a 2021-hez viszonyítva 2022-ben 27%-kal nőtt a megyei gyermekvédelmi rendszerből kikerült gyermekek száma, és 7%-kal nőtt az örökbe fogadható gyermekek száma. Az éves nyilvántartásban 32 örökbefogadásra alkalmas család szerepelt, kevesebb, mint az 2021-ben, mivel megyénkben sok család fogadott örökbe, illetve sok család gondjára bíztunk gyermeket örökbefogadás céljából, így 2022-ben ezek a családok kikerültek a nyilvántartásból. 2021-ben 33 gyermek, míg 2022-ben 42, 1–14 év közötti gyermek hagyta el a gyermekvédelmi rendszert. Idősebb, 10–14 éves gyermekeket olyan a családok fogadtak örökbe, akiknél családi elhelyezésben voltak.

„A gyermekek megtalálták a helyüket a családokban, jól fejlődnek, beilleszkedtek a családba és a közösségbe”, mondta a főigazgató.

Elekes Zoltán kifejtette, hogy a gyermekek kezdeti találtatása az örökbefogadásra való alkalmas minősítéssel rendelkező örökbefogadó személyekkel/családokkal a Nemzeti Örökbefogadási Nyilvántartás elnevezésű elektronikus program segítségével történik, a gyermekeket az örökbefogadó családok választják ki az örökbefogadható gyermekek nyilvános profiljából, az örökbefogadási törvény által előírt procedúrának megfelelően. 2022-ben megyénkben 31 családba került gyermek örökbefogadás révén, vagy a gyermekeket bírósági végzés alapján, az örökbefogadó személyek/családok által megfogalmazott kritériumok alapján fogadták örökbe, vagy a családok választották ki a gyermek nyilvános profiljából.

Az igazgató szerint az elért eredmények az örökbefogadási eljárás egyszerűsítésének, az örökbefogadást támogató és ösztönző intézkedések alkalmazásának, a jóváhagyott örökbefogadások sikeres lebonyolításának és ugyanakkor, az örökbefogadást közvetítő és elősegítő rendezvényeknek is köszönhetők.

Az örökbefogadás aktuális helyzetét megyénkben az Örökbefogadási osztály vezetője, Domokos Nina Liliana vázolta. Mint mondta március végén 10 gyermek volt örökbefogadó családban, 4 gyermek esetében pedig zajlik a családokkal való gyakorlati egyeztetés, a gyermekeket nevelőszülőknél lévő családok látogatják. A 92 örökbefogadható gyermek esetében rendszeres időközönként lépéseket tesznek a Nemzeti Örökbefogadási Nyilvántartás segítségével, hogy megtalálják a legmegfelelőbb örökbefogadó családot. A 92 gyermekből 80 gyermek szerepel a Gyermek nyilvános profilja elnevezésű adatbázisban. A gyermekek 3 évesnél idősebbek, egyeseknek közülük gyengébb az egészségi állapota, és/vagy fokozott ösztönzést igényelnek, vagy együtt örökbe fogadható testvérek. 53 gyermek egészséges – ők az örökbefogadható gyermekek 57%-át teszik ki.

A továbbiakban Domokos Nina Liliana bemutatta az Örökbefogadható gyermek nyilvános profilját, illetve az profilból történő örökbefogadások eredményét, és beszélt a hazai örökbefogadást támogató és ösztönző intézkedésekről.

„A megyei védelmi rendszerben minden örökbe fogadható gyermeknek egyenlő fontosságot tulajdonítunk. Szeretnénk, ha a nyilvános profilról történő örökbefogadás népszerűsítésével esélyt adnánk a testvéreknek, a nagyobb gyermekeknek, és az orvosi ellátásra, vagy különleges ösztönzésre szoruló gyermekeknek is, hogy saját családjuk és szerető otthonuk legyen”, mondta az örökbefogadási osztály vezetője.

A sajtótájékoztatón jelen levő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsénak elnöke elmondta: „Hargita megyében az elmúlt években nőtt az örökbeadások száma, és a célunk az, hogy ez a tendencia megmaradjon. Minden gyermek érték, és mindenki kell kapjon esélyt, legyen szó a fejlődésben elmaradottakról, a fogyatékkal élőkről vagy a nagyobb gyerekekről, fiatalokról. Minden családban vannak problémák, mindenhol a probléma kezelése a kulcs. A 2022-es népszerűsítő kampány után továbbra is a társadalom érzékenyítése a célunk, a nyitottság, az elfogadás serkentése. Hargita megye élen jár az örökbeadások tekintetében, ehhez gratulálok Elekes Zoltánnak és csapatának. Azért dolgozunk, hogy minden gyerek biztonságos környezetbe kerüljön, hogy minél több szeretetet kapjon, hogy minden gyermeknek otthona legyen”.

  • infó és fotó: Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi VezérigazgatóságVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.