Csíkszereda az egyetlen romániai város, amely felkerült az európai kertészeti térképre

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda egy rangos nemzetközi kertészeti versenyen vesz részt.

Csíkszereda benevezett az Entente Florale Europe – Európai városok és falvak versenyére, az ország egyetlen résztvevő városaként. A cél a település európai hírnevének növelése és a turizmus fejlesztése.

Az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) egy nemzetközi szervezet, amely 49 éve szervezi ezt a környezeti versenyt. Kezdetben a hangsúly a közterületek és a környezet szépségén volt, de a világ folyamatos változásai a verseny újraértékeléséhez és modernizálásához vezettek. Ma a nemzetközi zsűri széles körű kritériumok alapján ítéli oda a résztvevő közösségeknek az elismerést.

A héten zajlott az első megbeszélés a kiíró nemzetközi szervezet képviselői, Bors Béla alpolgármester, Burista Csilla, a városi kertészet vezetője és Xántus Szidónia tanácsadó részvételével. Ennek keretében ismertették a verseny részleteit, illetve a zsűrizési szempontokat is.

Az értékelés során figyelembe veszik az önkormányzat stratégiáit, településrendezési terveit, zöldfelület-fejlesztési, környezetvédelmi programjait, továbbá a fenntartható fejlődés, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtésére irányuló törekvéseket, amelyek a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi.

„A versenynaptár szerint a szakmai zsűri július elejéig látogatást tesz városunkban, és minősíti városunkat. Fontos, hogy az értékelés nem csupán a pillanatnyi állapotról szól majd, hanem egy folyamatról, amelyben a városlakók is meghatározó szerepet játszhatnak. Ezúton arra ösztönözzük tehát a lakosságot, hogy az előttünk álló időszakban kapcsolódjanak be aktívan városunk felhívásaihoz, hiszen csak közös erővel építhetjük és szépíthetjük városunkat”,- közli Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

A verseny remek lehetőséget kínál a város bemutatására az európai közösség előtt. Az eredményhirdetésre szeptemberben kerül sor.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy