Csíkszereda harmadik helyen abban a rangsorban, amely megmutatja, hogyan állnak a megyeszékhelyek hulladékgazdálkodási szempontból

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda megyei Jogú Város az országos harmadik helyet szerezte meg abban a legelső alkalommal összeállított rangsorban, amely azt mutatja meg, hogy a megyeszékhelyek hogyan állnak a hulladékgazdálkodás terén. Csíkszereda a megfigyelést és értékelést követően 63,5 pontot ért el a 100-ból, ugyanazon a helyen áll a Sepsiszentgyörggyel és Jászvásárral.

Így Csíkszereda Nagyszeben, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy és Jászvásár mellett azon városok közé tartozik, amelyek nagymértékben betartják a jogszabályokat, és saját megelőzési és hulladékgazdálkodási programjaik kidolgozásával törekednek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások minőségének és teljesítményének javítására.

Az Active Citizens Romania Fund pénzügyi támogatásával a Romániai Akadémiai Társaság, az Act for Tomorrow Egyesület és a Vellenes Fellesorganisasjon által készített, a települési közszolgáltatások minőségéről szóló Országos Diagnosztikai Jelentés keretében első ízben került sor a romániai megyeszékhelyek megfigyelésére és értékelésére a hulladékgazdálkodás szempontjából. A jelentést Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter jelenlétében ismertették.

A tanulmány főbb következtetései azt mutatják, hogy minden megyeszékhelyen nehézségekbe ütközik a hulladékgazdálkodás, és ezen települések több mint fele felületesen kezeli a hulladékgazdálkodást, többek között a minimális jogszabályok be nem tartásával. Egyetlen megyeszékhely sem közelítette meg a módszertan szerint adható 100 pontos maximális pontszámot, de a maximális összesített 70 pont felett szerzett Nagyszeben és Nagyvárad.

Vannak olyan területi-közigazgatási egységek, mint Slatina, Braila, Bukarest 4. és 5. kerülete, Targoviste, ahol a hulladékgyűjtés hiányos, a jogszabályoknak és a jó gyakorlatoknak való megfelelés szempontjából minimális szinten történik, 0 és 15 közötti pontszámot szereztek a maximálisan elérhető 100-ból.

Ugyanakkor a jelentés konkrét ajánlásokat fogalmaz meg mind a helyi, mind az országos hatóságok számára. Megvalósításuk elősegítheti a hulladékgazdálkodási rendszerek teljesítményének növelését és e folyamatok eredményeinek javítását.

Egy másik premier az információ átláthatósága, hogy minden polgár követhesse, hogyan zajlik a hulladékgazdálkodás a városában, az egyes elemzett kategóriákban.

Az önkormányzati közszolgáltatások minőségéről szóló Országos Diagnosztikai Jelentésen belül az oktatás és a tömegközlekedés területére is készültek elemzések és rangsorok.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy