Csíkszereda Városháza készül az idei részvételi költségvetés nyertes ötleteinek kivitelezésére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A csíkszeredai önkormányzat képviselő-testülete a júniusi ülésen a részvételi költségvetésből nyertes projekteket felvette a 2023-as beruházási listára. A szavazás első fordulójába jutott kilenc javaslat közül idén öt kerül be a megvalósítási szakaszba.

Az idei részvételi költségvetéshez benyújtott ötletek túlnyomó többsége összhangban volt az önkormányzat célkitűzésével: több olyan közösségi teret kell létrehozni, ahol kulturált környezetben találkozhatnak az emberek. A szavazás első fordulójába jutott kilenc projektjavaslatból négy játszóterek építésére, korszerűsítésére vagy bővítésére vonatkozott. Az elképzelések között szerepelt még egy lábteniszpálya és egy tanösvény kialakítása Hargitafürdőn, kerékpárszerviz pontok és kutyapóráz kampók felszerelése.

A részvételi költségvetés szabályzata szerint az első körben kategóriánként egy-egy projektre lehet voksolni, míg a másodikban minden szavazó csak egy ötletre szavazhat. Mivel mindössze csak három kategóriában érkeztek ötletek, az első kör után az elbíráló bizottság nem látta indokoltnak a szavazás második fordulóját. A javaslattevőkkel folytatott többrendbeli egyeztetést követően az a döntés született, hogy az Oktatási, kulturális és sport infrastruktúra kategóriában a lábtenisz pálya (64 ezer lej), a Zöldövezetek és játszóterek kategóriában a Lendület sétány és a Tudor Vladimirescu utca között lévő játszótér korszerűsítése (100 ezer lej) és a Tanösvény Hargitafürdőn (100 ezer lej), míg a Mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés kategóriában a Biciklis szervízpontok (88 ezer lej) és az Utcai kutyakampó (8 ezer lej) projektek nyertek támogatást összesen 360 ezer lej értékben.

Ezek a projektek most felkerültek a beruházások listájára, és megkezdődik a megvalósításukhoz szükséges dokumentáció elkészítése a Városháza szakirodái által.

A Lázár utcai játszótér fejlesztése a beérkezett szavazatok alapján saját kategóriájában a harmadik helyen végzett. Ez a beruházás a város saját költségvetéséből valósul meg, de nem a részvételi projektekre elkülönített keretből. A másik két játszótér (a Mikó- vár mellett, illetve a Pacsirta és a Nárcisz sétány között) a város többi játszóteréhez hasonlóan állandó karbantartás alatt áll.

  • információ és fotó: Csíkszereda Városháza sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy