Csökkent a lakott területek közelében medvék jelenlétét jelző hívások száma 2022-ben

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2022-ben csökkent a 112-es segélyhívó számon érkező hívások száma, amelyben medvék jelenlétét jelzik a településeken – derül ki a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség (IJJ) adataiból.

2021-ben a 112-es számon keresztül 503 hívást regisztráltak, amelyekben a lakott területek közelében lévő medvék jelenlétét jelezték, míg 2022-ben 311 hívás érkezett.

„Akárcsak 2021-ben a legtöbb hívás Tusnádfürdőről jött, vagyis 27, ami 2021-hez viszonyítva jelentős csökkenést mutat, amikor több mint 150 hívást regisztráltunk. 2022-ben a hívások száma szerint második helyen állt Borszék, 20 hívással. Gyakorlatilag nincs olyan térség ahonnan ne érkeztek volna segélyhívások.

A medvék eltávolítására általunk fokozatosan használt eszközök:

– hang- és fényeszközök;

– zajkibocsátó eszközök (petárdák);

– kifejezetten vadon élő állatoknak szánt spray-k.

Beavatkozásaink itt általában megállnak. Van és, amikor szükség van ré,  használhatjuk is, de eddig nem volt rá szükség, vaktöltényes fegyver, úgynevezett vaklövedék, golyó nélküli töltény és gumilövedékes vadászfegyver. A Hargita megyei csendőröknek nem kellett lőfegyvert használniuk a beavatkozások során.

Legnagyobb problémát a kíváncsiskodók jelentették 2022-ben is, akik a Ro- Alert figyelmeztetést „kihasználva” a helyszínre érkeztek fényképezni vagy filmezni, ami megnehezítette a bajtársak beavatkozását, mert nem csupán a vadra kellett figyelniük, hanem a kíváncsiskodók biztonságára is vigyázniuk kellett.

Két különleges beavatkozásunk is volt az elmúlt évben: Zsögödfürdőn egy szarvast szabadítottunk ki, majd egy emu madarat” közölte Suciu Gheorghe, a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivője.

A járőrök minden esetben még egy ideig a helyszíneken tartózkodtak, hogy meggyőződjenek a veszély elhárulásáról.

A 81/2021-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó 197/2022-es törvény értelmében a beavatkozó csoportnak a következőkből kell állnia: annak a településnek a polgármesteréből/alpolgármesteréből, ahol a medvét jelezték, a csendőrség tagjaiból, a helyi vdásztársaság szakemberéből, állatorvosból.

A csendőrség javasolja a polgároknak, hogy amikor medvét látnak, jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés vagy filmezés céljából.

112-es számon beérkezett hívások:

2017-ben- 29

2018-ban- 54

2019-ben- 111

2020-ban- 200

2021-ben- 503

2022-ben- 311

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy