December 1-jén nézzünk a Romániát egésszé tevő Hősökre!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Mihai Tîrnoveanu

 

14 órakor az úzvölgyi nemzetközi katonatemetőben leszünk, szívünkben hordozva a román hadsereg itt elesett katonáit. A nyomukban járunk, megtaláljuk őket a sírokban és az Úz Völgyében harcoló Constantin Gane író naplójában: „Jobbra, ahogy belépsz, van három, virággal borított friss sír. A fakereszteken három bevésett név: Borcescu, Mihutescu, Batranul. Ez utóbbit kicsit ismertem. Egy fiatal tartalékos hadnagy, meghalt a hadosztálya élén.

Jól emlékeztem Mihutescura. Magas, vékony, kukoricaselyem hajú fiatal legény. Olt vidéki tanító, Moldvában állapodott meg, hadnagy volt. Lapoșnál gépfegyverek kereszttüzébe került hadosztályával. A golyózáporban előre haladva ezt kiáltotta az utána jövő katonáknak: „Utánam, fiúk! Aki elesik, essen el, de aki nem mutassa meg az idegeneknek, hogy mire képes egy román!”. Ott halt meg szitává lőve, holttestén áthaladva mutatták meg a románok mit tudnak!

Borcescu, aktív kapitány vezette a zászlóaljat. Vidám és tréfás természete, gyengéd és megbocsátó szíve, tiszta és igazságos lelke egyfajta szent ikonná tette ezt az embert, amelyet a katonák imádtak. Bucşiu-nál kitépte magát a magyar kezéből, de nem tudta elkerülni Neamț-i repeszt. Egy repesz szilánk végzett vele az Uz Völgyében, a parancsnokságán. ”

A Nemzeti Napon nézzünk a Hősökre!

Szerző: Mihai Tîrnoveanu

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy