Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elképesztő kormányhatározat: A COVID-19-et kezelő más szakterületek orvosai mentesülnek a műhiba alól, ha betartják az országos protokollt

Új miniszteri rendelet szabályozná az egészségügyben a Covid-19 krízis menedzselési tevékenységének több aspektusát. A sajtókonferencián Andreea Moldovan államtitkár bemutatta az egészségügyi miniszter rendeletének tartalmát.

A rendelet felépítése több szakterület orvosával együttműködve készült: ATI, tüdőgyógyászok, háziorvosok stb. – mondja Andreea Moldovan. A rendelet által megkövetelt fő változás a COVID és a nem COVID kórházi kifejezések kiküszöbölése, amely lehetővé tenné a koronavírusos betegek bejutását a nem COVID kórházakba jobb kezelés céljából, különösen a társbetegségben szenvedők számára. Ez külön körforgás létrehozásával történik. Ez lehetővé tenné azoknak a nem COVID betegeknek a kórházi kezelését is, akiknek eddig nem voltak hozzáférhetők a legjobb kezelési feltételek az állapotukhoz képest, mivel a koronavíruson kívül más betegségek is vannak.

Andreea Moldovan egy másik fontos szempontra is rámutatott: szeretnék megvédeni az intenzív, a fertőző, a pneumológia, a sürgősségi osztályok, az utóbbi időben túlterhelt orvosait és más egészségügyi személyzetet, más szakterületek orvosaival való együttműködés által, jogi keretek között.

Ezeket az egészségügyi szakembereket, akik nem a COVID kezelésére specializálódtak, mentesíteni kell a műhiba alól, ha a betegség kezelésére vonatkozó országos protokollt követik.

Az ötletet Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is megerősítette.

Andreea Moldovan elmondta, hogy más szakterületek orvosai eddig is láttak el Covid betegeket, de e tekintetben nem rendelkeztek olyan jogi kerettel, amely felmentené őket a következményektől.

Arra a kérdésre, hogy az orvoshiányt azzal lenne indokolható, hogy felmentenek néhány olyan embert, aki bűnös lehet más emberek halálában, mert nincs meg a szükséges szakképzettsége, Andreea Moldovan azt válaszolta, hogy a Covid kezelésére szakosodott orvosok száma korlátozott és máról holnapra nem lehet erre a területre szakosodott orvosokat elővenni. „Ez nagyobb nyugalmat ad az orvosoknak. Nagyon súlyos a helyzet”- véli Andreea Moldovan, közli a DCNews.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.