Delgaz Grid: 2024 első negyedévében mintegy 400 esetben azonosítottak potenciális csalárd fogyasztást. A rögtönzések áldozatokat követelnek!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • A kárt több mint 2,7 millió lejre becsülik;
  • Tavaly közel 40%-kal több csalárd fogyasztási esetet regisztráltak, mint 2022-ben;
  • Az energialopás céljából elkövetett improvizációk mind a fogyasztók és vagyonuk biztonságát, mind az elosztási szolgáltatás minőségét befolyásolhatják.

Egy Bákó megyei férfi meglátogatta egy barátját, és véletlenül hozzáért néhány elektromos vezetékhez. Figyelmetlensége végzetes volt. A helyszínen meghalt, áramütés érte. Ez azért történt, mert a barátja szigeteletlen vezetékekből rögtönzött egy „berendezést”, amelyet illegálisan csatlakoztatott az elektromos hálózathoz. Ez sajnos egy valós eset, amelyről azt kívánjuk, hogy ne ismétlődjön meg.

A lehetséges következményekhez képest jelentéktelen haszonért évről évre emberek százai kockáztatják vagyonukat, otthonukat, vállalkozásukat, egészségüket vagy akár az életüket azzal, hogy titkos szerelésekhez és a földgáz/áramcsatlakozások és mérőórák engedély nélküli manipulálásához folyamodnak. Teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy minden ilyen rögtönzött szerelés tűz, áramütés, robbanás, mérgezés stb. forrása. A csalárd fogyasztáshoz folyamodóknak, valamint a becsületes fogyasztóknak, a környékbeli otthonoknak, vállalkozásoknak és nem utolsósorban a környezetnek is baja eshet.

Az Energiafelügyelet, a Delgaz Grid szakosodott struktúrája az idei év első negyedévében 395 esetben állapított meg csalárd fogyasztást, ebből 201 esetben a földgáz-, 194 esetben pedig a villamosenergia-hálózatban.

Az idén feltárt 395 esetben az ellopott energia mennyisége mintegy 5,9 millió kWh-t tesz ki, több mint 2,7 millió lej értékben.

Tavaly a Delgaz Grid hálózatán 1.509 csalárd fogyasztási esetet regisztráltak, ami növekedést jelent az előző évekhez képest, ebből 906 eset a földgázra és 603 a villamos energiára vonatkozott. Az ellopott energia mennyisége mintegy 24 millió kWh volt, több mint 11,7 millió lej értékben.

A csalárd fogyasztás lopásnak minősül, és a büntető törvénykönyv szerint büntetendő. Ezért a bűnösök azonosítása és a kár behajtása érdekében büntetőfeljelentést készítettek és elküldték az illetékes intézményeknek.

Az elosztóhálózatok teljesítményét befolyásolják az improvizációk és a titkos telepítések, valamint a méretlen energia mennyisége. Ugyanígy a védelem és az automatizálás is, amelyeket az ismert, bejelentett fogyasztás figyelembevételével terveztek és szabályoztak. Csalás esetén a fogyasztás nem ismert, és a hálózatok sem működnek normálisan, aminek következtében a számlájukat rendszeresen fizető, becsületes fogyasztók szenvednek.

Társaságunk nem tolerálja ezeket a törvénytelen gyakorlatokat. Ezért a Delgaz Grid szakemberei folyamatosan azonosítják és korlátozzák a csalárd fogyasztást.

A fogyasztók a [email protected] e-mail címen, a 0371 700 157 ingyenes telefonszámon (hangüzenet rögzítésével) vagy a legközelebbi rendőrkapitányságon jelenthetik az esetleges csalárd fogyasztást.

Köszönjük azoknak, akik úgy döntenek, hogy bejelentik az ilyen eseteket, és biztosítjuk őket arról, hogy minden bejelentett esetet ellenőrizünk, a bejelentő személyazonosságát bizalmasan kezeljük.

Az ügyfelek biztonsága érdekében a következő megelőző intézkedéseket is javasoljuk:

  • NE engedje, hogy illetéktelen személyek manipulálják az energia- vagy földgázmérőket;
  • NE fogadjon el földgázvezetékek vagy energiakábelek csatlakoztatására irányuló megoldásokat, amelyek olyan személyektől származnak, akik alacsonyabb mért fogyasztás lehetőségét kínálják Önnek;
  • NE fogadja el olyan anyagok használatát, amelyek nem a villamosenergia- vagy földgáz-berendezésekhez vannak rendelve (pl. a kábelek szigetelése ragasztószalaggal, drótkötegelő a gázvezetéknél stb.).

A Delgaz Gridről

A Delgaz Grid, a német E.ON csoport elosztó vállalata 25.800 km hosszú elektromos hálózatot 20 észak- és nyugat-romániai megyében (Kolozs, Beszterca-Naszód, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Temes, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Hunyad, Maros, Szeben, Fehér, Hargita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț és Bacău), valamint 81.500 km hosszú elektromos hálózatot hat moldovai megyében: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava és Vaslui. A helyi piacra való 2005-ös belépése óta az E.ON 2,3 milliárd eurót fektetett be, elsősorban a gáz- és villamosenergia-hálózat korszerűsítésébe, és 3,4 milliárd eurót fizetett be adók és illetékek formájában az államnak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy