Drágább lehet ősszel a krumpli

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A burgonyaültetvényeket megtámadó ragyát még ellenőrzés alatt tudják tartani a termelők.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője, Török Jenő Agerpresnek tett nyilatkozata szerint az idei csapadékban gazdag időjárás kedvezett a burgonyavésznek, amely a megye majdnem összes burgonyaültetvényét megtámadta. Akik komolyan vették a csíkszeredai Növényvédelem figyelmeztetését hatékonyan tudtak védekezni a károk ellen, ugyanakkor a magas hőmérsékleti értékek is meggátolták a vész továbbterjedését. Mondhatjuk, hogy egyelőre a burgonyavész ellenőrzés alatt van tartva. Török viszont kiemelte, hogy a veszély nem múlt el és az ültetvények célirányos kezelése ajánlatos.

Ellenőrzés alatt tartjuk a vész terjedését, a veszteségek nem számottevőek. A veszély még fennáll, ezért tanácsos a kezelés, főleg a korai fajtáknál, amelyek érzékenyebbek, mondta Török Jenő, majd hozzátette, hogy valószínű a kezelésekhez megvásárolt vegyszerek értéke tükröződni fog a burgonya őszi árában.

A kistermelők, akik nem kezelik a burgonyaültetvényeiket sajnos veszteségeket fognak szenvedni.

Megyénkben burgonyavész sújtott még a 2010, 2013- as és 2014- es években. A burgonya Hargita megye alapvető terménye, megközelítőleg 9.000 hektáron termesztik.

Forrás: hotnews.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy