Egyre több Hargita megyei település szembesül a veszéllyel. A medvék mindenütt ott vannak

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Fotó: IJJ Harghita

Az elmúlt hétvégén 9 esetben jelentették be medvék jelenlétét a 112-es egységes segélyhívó számon Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, oroszhegyről, Borszékről, Tusnádfürdőről, Marosfőről és Csobotfalváról.

Vasárnap, június 27-én 5 hívás érkezett, amelyekben medve jelenlétét jeelzétk a telefonálók Marosfőn, Székelyudvarhelyen, oroszhegyen, Borszéken és Tusnádfürdőn.

Az első esetben, 20:10- kor egy medve volt Marosfőn egy ház szomszédságában. A csendőrök és rendőrök az erdő felé zavarták az állatot. A helyszínen jelen voltak a vadászegyesület tagjai is. 20:46-kor érkezett a második hívás, egy férfi elmondta, hogy két medve ólálkodik egy Székelyudvarhely melletti farm közelében. A közrendészeti járőr érkezésekor a medvék már elmentek a helyszínről. 21:51-kor a harmadik telefonáló elmondta, hogy medve van Oroszhegyen, de már megy az erdő irányába. 22:19-kor egy nő Borszékről telefonált, hogy medve van a település szélén található egyik tömbház közelében. A medvét a helyszínre érkező vegyes járőrcsapat az erdőbe zavarta. A szombati utolsó hívás 23:19-kor Tusnádfürdőről érkezett. A telefonáló úriember elmondta, hogy egy hárombocsos anyamedve van egy panzió közelében. Őt is az erdőbe zavarták a csendőrök.

Vasárnap, június 28-án, négy hívásban jelezték medvék jelenlétét Tusnádfürdőn és Csobotfalván.

9:20-kor Tusnádfürdőről jelezték egy medvebocs jelenlétét a település szélén. A bocs elég rossz állapotban a fűben feküdt, valószínű elhagyta az anyamedve. A helyszínre kihívták egy állatorvost és értesítették a balánbányai medve-visszavadító központ képviselőit is. Megérkezésükig a bocsnak vizet és tejet adtak, majd elszállították a rehabilitációs központba. 19:30-kor egy férfi számolt be arról, hogy a medve távozóban van Tusnádfürdőről a közeli erdőbe. 13:31-kor és 21:52-kor érkezett két hívás, miszerint egy bocsos anyamedve jár Csíkszereda Csobotfalva nevű lakónegyede környékén. Mindkét esetben a csendőrség kiszállt a helyszínre és elkergette a vadállatokat.

Emlékeztetjük a lakosságot, hogy amikor medvét látnak lakott területen, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot, ne próbáljanak meg közbeavatkozni, ne etessék a vadállatokat, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, és ne közeledjenek a medvékhez fényképkészítés céljából. Minden olyan esetben, amikor a medvék jelenléte megerősítésre került, értesítettük az illetékes hatóságokat, amelyekkel együttműködünk, és más eseményekre nem került sor.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy