Együttműködés körvonalazódik Bélborban a terület fejlesztése érdekében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Európai alapok a Megyei Tanács rendkívüli ülésének napirendjén

Az uniós források vonzása érdekében Csíkszereda önkormányzata nagyvárosi térséggé alakul át közösségközi fejlesztési társulás létrehozásával, amely a környező helységeket is támogatja. Bélbor községben beruházások sorozatát tervezik a közösség javára, különös tekintettel a gyermekvédelemre és a szociális rendszerre, ugyanakkor folytatódik Hargita Megye Tanácsának a történelmi egyházaknak nyújtott támogatási programja. Ezek a témák voltak a Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésének napirendjén, november 26-án, az ülésre hibrid formátumban került sor a Bélbori Polgármesteri Hivatalban, ahol Borboly Csaba elnök a PSD és a PNL tanácsosokkal, valamint Ion Proca megyei prefektussal volt jelen.

Hargita Megye Tanácsa folytatta a költségvetés módosítását, az átutalt összegek egy része hozzájárul a Hargita Megyei Szociális- és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság bérköltségeinek fedezéséhez.

A megyei tanács egyháztámogatási programjának kiírásáról is döntött a tanács. Mint Borboly Csaba kifejtette, a finanszírozást előre megkapják a nyertes pályázók, és hat hónap áll a rendelkezésükre a tervek megvalósításához és az elszámoláshoz.

„Egyháztámogató programunk 12 éve sikeres, ez idő alatt számos épületet felújítottak. A történelmi egyházak mindig is kiemelt jelentőségűek voltak számunkra, és ebben a nehéz időszakban egyre fontosabb szerepük van a közösség életében „- magyarázta Borboly Csaba.

A tanács megszavazta a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház személyzetének fizetési pótlék megadását is, mert nagyon fontos, hogy ezekben az időkben támogassák azokat az embereket, akik a vírus elleni küzdelemben az élvonalban állnak.

Európai uniós pályázatból jelentős fejlesztéseket terveznek Bélborban, amint azt a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, Elekes Zoltán ismertette. Mint elmondta, jelenleg egy központ működik Bélborban, ahol egészséges és fogyatékkal élő gyerekeket is gondoznak. A tendencia az, hogy ezeket a klasszikus központokat felszámolják, és családi házakat alakítsanak ki. Két projektje van a vezérigazgatóságnak, ezekből három épület felújítását tervezik, kettőt családi házzá alakítanak át, egy pedig nappali központ lesz, amelynek nemcsak a szociális rendszer kedvezményezetteinek, hanem a bélbori gyerekek foglalkoztatására is alternatívát kínál.

A 6%-os áfa-visszaosztásból ez alkalommal csíki településeknek szavaztak meg támogatást. Borboly Csaba elmondta, idén összesen 27 316 000 lejt osztottak vissza, prioritást élveztek az oktatással és a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedések, és jellemző volt a térségek közötti szolidaritás, az egymás javára való lemondás, ami egy jó gyakorlat.

A következő EU-s finanszírozási időszaknak nem lesz kedvezményezettje a vidék, városi övezetek tudnak pályázni, ezért hozzák létre Csíkszeredával és csíki községekkel a metropoliszövezetet, hogy minél jobban ki tudják használni a pályázati lehetőségeket a térség fejlesztése érdekében.

Borboly Csaba elnök arról is beszámolt, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely a mélyszegénységgel foglalkozik, ebben a kérdésben az egyházakkal és civil szervezetekkel működnek együtt. A megyei tanácsnak van egy nyertes pályázata is a témában.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy