Elkezdődik az egyik legnagyobb útrehabilitációs beruházás Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Elkezdődik a Hargita, Kovászna és Brassó megyéket összekötő megyei utak felújítása a következő útvonalakon: Oklánd, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Városfalva, Székelydálya, Ége, Bikafalva, Kányád (DJ131–DJ133), valamint Petek, Kányád, Miklósfalva, Ocfalva, Bikafalva (DJ137).

Hargita megye egyik legnagyobb útrehabilitációs beruházása kezdődik el, amely a teljes megye dinamikáját és gazdaságát pozitívan befolyásolja. A kivitelezési szerződést a fent említett útszakaszra március 23-án írták alá a Cosedil SPA olaszországi építőipari céggel Székelydályán. A szerződésaláírás lakossági fórummal kötötték egybe, amelyen az érintett lakók elmondhatták véleményüket a munkálatokkal kapcsolatosan.

A felújítandó úthossz összesen 48,33 kilométer, és a munkálatokat több szakaszban végzik: a 131-es megyei úton Kovászna megye határa és Szentpál között, a 133-as megyei úton a DJ137A-val való útkereszteződéstől a DJ131-gyel való útkereszteződésig Homoródszentpál helységben, érintve Kányád, Ége, Székelydálya, Városfalva, Homoródszentpéter, Homoródszentpál települést, továbbá a 137A megyei utat Bikafalva közeléből, a DJ137-es megyei út kereszteződésétől Brassó megye határáig újítják fel.

A projekt megvalósítási ideje 87 hónap, összértéke pedig több mint 124 millió lej, amelyből Hargita Megye Tanácsa hozzájárulása csaknem 6,6 millió lej. A beruházás célja a Hargita megyei közúti infrastruktúra fejlesztése, azaz a vidéki és városi térségek megközelíthetőségének javítása, a környezet védelme a levegőszennyezés és a zajszint csökkentésével, amely hozzájárul a turizmus fejlődéséhez a célterületen, az infrastruktúra fejlesztésével ösztönzik ugyanis a belföldi és külföldi turizmus növekedését, továbbá a helyi és regionális infrastruktúra helyreállítása és fejlesztése, hogy a befektetők számára vonzó feltételeket teremtsenek, elősegítsék a gazdasági növekedést, és a felújított szakasz mentén fenntartható munkahelyeket teremtsenek.

„Az utak felújításával gazdasági lehetőségeket teremtünk és élénkítjük a helységeket. Dolgozunk azon, hogy a munkát a megbeszélt határidőn belül befejezzék. A munkálatvezető tevékenységét szigorú feltételekhez kötik, az elvégzett munkának pontosnak kell lennie, a tervek szigorú betartásával. A korábbi nehézségek és a bürokratikus eljárások késleltették a munka megkezdését, ezért most szigorúbbak az elvárások „- magyarázta Borboly Csaba a szerződés aláírásakor.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a beruházásnak és a munkálatok megkezdésének stratégiai jelentősége lesz Székelyudvarhely szempontjából: „Az útrehabilitáció biztosítja a kapcsolatot Brassó megye északi részével és Kovászna megyével, ami nagyon fontos nemcsak gazdasági és turisztikai szempontból, hanem a kulturális kapcsolat erősítése érdekében is. Jelentős beruházás nemcsak a régió, hanem Hargita megye fejlesztése érdekében is. A munkálatok nagyszabásúak lesznek, ezért felhívom a lakosságot, hogy legyen türelmes.”

Antal Lóránt szenátor méltatta a beruházás megkezdését, hangsúlyozva, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően a régióban már több sikeres beruházás történt. Abban bízott, hogy ez megteremtette az egész terület jövőjének lehetőségét, a fejlődés jegyében.

Az érintett önkormányzatok képviselői is jelen voltak a szerződés aláírásánál – Kányád község beruházásai több települést fognak érinteni (Miklósfalva, Kányád, Jásfalva, Ége ás Székelydálya).

„Ez a beruházás egy álom megvalósulása, amely fejleszteni fogja az infrastruktúrát, a gazdaságot, a kultúrát és az idegenforgalmat” – mondta György Sándor, Kányád polgármestere.

„Homoródszentmárton számára ez a rehabilitáció nagyon fontos, mert összekapcsolja a térség településeit és fejleszteni fogja a turizmust” – mondta Jakab Attila polgármester.

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy