Ellentmondások a tanulók ingyenes tömegközlekedésével kapcsolatban.  Nehézségek a közlekedési vállalatok számára, amelyeknek nem fizették ki az októberben és novemberben megtett utakat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Oktatási Minisztérium idén augusztus 28-án bocsátotta nyilvános vitára a tanulók közlekedési kedvezményeinek nyújtására vonatkozó módszertani szabályokat jóváhagyó kormányhatározat tervezetét, amelyet szeptember 8-án fogadtak el.

E határozat értelmében a tanulók ingyenes helyi, megyei és megyén belüli tömegközlekedésre jogosultak, és az oktatási minisztérium a megyei tanfelügyelőségeken keresztül a helyi közlekedési vállalatnak fizet.

Az elszámolást októberben és novemberben egy átiratban akadályozták meg, a Közüzemi Közszolgáltatások Országos Szabályozó Hatósága (ANRSC) 14 megyei tanfelügyelőséget, köztük Hargita megyét is figyelmeztette, hogy nem teljesítik a tömegközlekedési szolgáltatás törvényes feltételeit.

Hargita Megye Tanácsa levélben tájékoztatta az oktatási minisztériumot arról, hogy ellentmondás van abban, amit az ANRSC jelentett, mivel az intézmény a Közbeszerzések Országos Ügynökségével és a Közmunkaügyi, Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériummal való egyeztetést követően kötötte meg a közszállítási szolgáltatás 2020-as átruházására vonatkozó szerződéseket.

Ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa nem érti – ahogy a minisztériumhoz intézett levélben is szerepel -, hogy egy országos hatóság hogyan mondhat ellent az érintett minisztériumok iránymutatásának, és hogyan tagadhatja meg a személyszállítási közszolgáltatásra vonatkozó törvényi rendelkezések alkalmazását.

E témában Hargita Megye Tanácsának Műszaki Osztálya december 20-án, szerdán ülést hívott össze, amelyen részt vettek a tanfelügyelőség és a közlekedési vállalatok képviselői.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint mind a cégek, mind a megyei tömegközlekedés nehéz helyzetben van, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy 2024 januárjától a következetlenségek miatt a tömegközlekedés már nem lesz biztosítva a menetrend szerinti járatokkal. Az üzemeltetett utazások nagy része a tanulóknak köszönhető, de ha a közlekedési társaságok nem kapják meg a pénzüket, akkor gyakorlatilag képtelenek lesznek fenntartani a szolgáltatásaikat és így a vállalkozásukat is.

  • Hargita Megye Tanácsának sajtóosztálya által közölt információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy