Előzetes letartóztatásban marad a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi vezetője

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Meghosszabbította a bukaresti táblabíróság Szőcs Zoltánnak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökének vizsgálati fogságát. A vád szerint Szőcs Zoltán robbanószerkezet gyártására majd annak Románia Nemzeti Ünnepén történő felrobbantására bíztatta a mozgalom tagjait, közli az Agerpres.

zoltanA bukaresti táblabíróság elutasította Szőcs Zoltán azon kérését, hogy az előzetes letartóztatást házi őrizetre módosítsák.

Szőcs Zoltánt 2015 december 30-án tartóztatták le 30 napra az alkotmányos rend megdöntését célzó cselekményekre és a robbanóanyagok szabályzatának semmibe vételére való felbujtás vádjával.

A DIICOT (Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Ügynökség) szerint a gyanúsított egy tavaly október 10-én tartott gyűlésen arra bíztatta a HVIM kézdivásárhelyi tagjait, hogy házi készítésű bombát robbantsanak közterületen, a román nemzeti ünnep alkalmával tartandó december elsejei rendezvényen.

Szőcs Zoltán a ’Székelyföld nem Románia’ jelmondat kezdeményezője, meggyőződése, hogy a HVIM célkitűzéseit ’ a tettek mezejére lépve kell elérni, fizikailag kell megvalósítani, vér nélkül nem lehet megvalósítani’.2015 október 13-án elhagyta az országot, 2015 december 20-án tért vissza. Többször felkereste Beke István családját egy egységes hivatalos álláspont megbeszélése miatt a Beke István letartóztatását megelőző eseményekkel kapcsolatban.

Beke István 2015 december 1-től van előzetes letartóztatásban. Az ellene felhozott vád improvizált robbanószerkezet felrobbantása a kézdivásárhelyi december elsejei rendezvényeken.

Forrás: voceatransilvaniei.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy