Első Csíkszeredai Kórháznapok

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Ezen a hétvégén, szeptember 22–24. között tartják az I. Csíkszeredai Kórháznapokat. A rendezvény célja a kommunikáció, vagyis az intézmény személyzete, fejlesztései, eredményei megismertetése a szakmával és a tágabb környezettel, a lakossággal, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet szeptember 20-án, szerdán tartottak a csíkszeredai megyeházán. A rendezvény létrejöttének körülményeit és a program részleteit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részéről dr. Konrád Judit orvos-igazgató, dr. Demeter Ferenc menedzser, a kórház adminisztratív tanácsa és Hargita Megye Tanácsa részéről Zonda Erika vezérigazgató ismertette.

Egy rég várt rendezvényről van szó, fejtette ki dr. Demeter Ferenc, hiszen számottevő strukturális módosítás, fejlesztés történt, amit a lakosság is meg kell ismerjen. Kezdtek oldódni a személyzeti problémák, fogalmazott a kórházmenedzser, sok fiatal orvos érkezett az intézményhez és számos új szakterület vált elérhetővé. Ezt azért tartja fontosnak kihangsúlyozni, mondta, mert korábban sokan megkérdőjelezték a bővítések szükségességét, és az eredmény az, hogy például a mellkas-sebész évente több száz ember életét menti meg. Fontosnak tartották a sebészeti osztály bővítését, tette hozzá, hiszen ettől lesz „sürgősségi” egy kórház. A fejlesztések után pedig megérett az idő arra, hogy a szakmaisággal, a tapasztalatcserével foglalkozzanak, ez hívta életre a háromnapos rendezvényt, zárta hozzászólását dr. Demeter Ferenc.

Egyre több fiatal, jól felkészült, magas tudással rendelkező orvos érkezik a csíkszeredai kórházhoz, és rezidensek is nagy számban készülnek ide, ismertette dr. Konrád Judit. Ezek a fiatalok szeretnék a tudásukat hasznosítani, új technikákat, módszereket alkalmaznak. És elérkezett az idő, hogy eredményeiket bemutassák professzoraiknak, a szakmának, ez hívta életre a rendezvényt, amelynek jelentős részét a szakmai konferenciák teszik ki, fejtette ki az orvosigazgató. Hozzátette: azt is fontosnak tartják, hogy a szakma mellett az intézmény támogatói, a lakosság is megismerje az elért eredményeket. A lakosság bevonását és számukra a nyílt nap megszervezését azért tartja fontosnak, hogy lássák az emberek, hogy miért fontos a modern felszerelés, mennyit jelent egy jól felszerelt mentőautó például, illetve hogy a kórház rendszabály szerint működik, amit mindenkinek be kell tartania, így a látogatóknak is. A kórházat a rendezvény ideje alatt szervezett csoportokban a diákok és a lakosság is meglátogatja, bemutatnak néhány osztályt is, mondta az orvos-igazgató. A rendezvénytől azt remélik, hogy a szakma és a nagyközönség úgymond emberi oldaláról is megismeri a csíkszeredai kórház személyzetét.

2010-ben került a megyei tanács ügykezelésébe a kórház, és azóta a fejlődés útjára lépett, mondta Zonda Erika. Fiatal szakemberek érkeztek, új osztályok alakultak, korszerű felszereléseket (a megyei tanács legutóbb július 31-i ülésén utalt ki pénzt felszerelésekre és javításokra a kórháznak) vásároltak, orvosi lakások épültek. Hozzátette: a kórháznapok pedig jó lehetőség arra, hogy mindezt bemutassák megyei, székelyföldi, de akár országos szinten is. Fontos a jó kapcsolat kialakítása az egyetemekkel a megfelelő képzési szakok elindítása céljából és a szükséges szakemberek utánpótlásának biztosítása szempontjából is. Még sok a tennivaló, mondta, de nincs annak a törekvésnek akadálya, hogy a csíkszeredai kórház megkapja a 2-es szakmai besorolást. Zonda Erika biztosította a jelenlevőket, hogy Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban is támogatja a kórházat a fejlesztés érdekében.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy