Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

EMSZ: Trianon napja számunkra a gyász napja

Fotó: hirek határok nélkül

 

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei közös közleményben jelentették ki, hogy június 4-ét, a trianoni békediktátum napját gyásznapnak tekintik és bármit írjon elő az évforduló megünnepléséről szóló román törvény, a szövetség nem vesz részt évfordulós rendezvényeken.

Csomortányi István és Mezei János pénteken közleményt küldtek az MTI magyar hírügynökségnek, amelyben reagálnak arra, hogy Klaus Iohannis román elnök szerdán kihirdette azt a törvényt, amely június 4-ét romániai ünnepnek nyilvánítja. A törvény szerint ezen a napon a trianoni szerződés jelentőségének tudatosítására szolgáló rendezvényeket szerveznek, amelyeket a központi és a helyi közigazgatási hatóságok anyagilag és logisztikusan támogathatnak. A romániai közszolgálati rádió- és televíziós szolgálatoknak programjaikba be kell vonniuk a kulturális-oktatási és tudományos eseményeket is, amelyek a trianoni szerződés fontosságának tudatosítására irányulnak. A kormány és a közigazgatási hatóságok intézkedéseket hoznak a román zászló június 4-én nyilvános tereken való felállítása érdekében.

Az EMSZ vezetői kinyilvánították, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy több mint száz évvel a magyarság „legnagyobb nemzeti tragédiáját” jelentő békediktátum aláírása után a román döntéshozók „még mindig nem tudtak felülemelkedni az idejétmúlt nemzetállami reflexeiken, s a mostanihoz hasonló nyílt provokációval nehezítik meg az amúgy sem zökkenőmentes román- magyar megbékélés folyamatát.”

Felháborítónak tartják, hogy Románia elnöke, aki kihirdette a törvényt, “ma Európában a kisebbségek megmentőjeként tetszeleghet”. Véleményük szerint e törvény kihirdetése Klaus Iohannist “a mai közélet olyan szereplőinek szégyenpadjára küldi, akik ellenségesek a kisebbségekkel szemben és gyűlöletet keltenek”.

A társelnökök azt is kifogásolják, hogy míg Románia a koronavírus járvány miatt soha nem látott nehézségekkel szembesül, a bukaresti törvényhozás nem az elmélyülő gazdasági, társadalmi és egészségügyi válság megoldására összpontosít, hanem ismét kijátssza a „magyar kártyát” megpróbálni leplezni alkalmatlanságukat az interetnikus feszültségek létrehozásával.

“Az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőiként határozottan elutasítjuk ezt a gyakorlatot, és megismételjük korábbi álláspontunkat: június 4-e gyásznap számunkra, így továbbra sem látunk okot az ünneplésre, és nem is fogunk részt venni az ilyen eseményeken “- áll az EMSZ társelnökeinek, Csomortányi Istvánnak és Mezei Jánosnak a nyilatkozatában.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük