Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Három lakat alatt a temetőben nyugvó hősök: „Szimbolikusan helyezték el őket”

 

 

Május 29-én, Gergely András csíkszentmártoni polgármester harminc napra lezárta az úzvölgyi temetőt. A döntés a helyi tanács május 23-i határozata alapján született.

Az eseményen a sajtó képviselői és civilek mellett jelen volt Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István és Salamon Zoltán megyei tanácsosok, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere és Kencse Előd, Csíkszentmárton polgármestere.

A temető kapujára feltett lánc oka:

„A temető a provokáció melegágyává kezdett válni, be kell zárni, a cirkusznak véget kell vetni, mondta Borboly Csaba. A helyzet tisztázása mögött óriási mennyiségű munka áll, a helyi és megyei tanács naponta foglalkozik vele, tette hozzá a megyei tanács elnöke. Mint mondta, tegnap megérkezett az átirat a bákói kataszteri hivataltól, amely elrendeli a helyzet tisztázását és a törvénytelenségek megoldását, és az is kiderült, hogy a dormánfalviak építkezésével kapcsolatosan a közbeszerzési procedúrával is gondok vannak. A törvény az egyetlen eszköz, hangsúlyozta Borboly Csaba, és reméli, hogy törvényes úton megoldódik a cirkusz ez alatt a harminc nap alatt, hőseink tiszteletet érdemelnek nemzetiségüktől függetlenül, és nem emlékük meggyalázását.

Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy három lakatot helyeztek szimbolikusan a temető kapujára, egyet Csíkszentmárton önkormányzatáért, egyet a történelmi egyházakért és egyet a civil szféráért, ez utóbbiak a kulcsokat is átvehették.

A helyszínen jelen voltak a bákói rendőrség képviselői is, akiket Borboly Csaba tájékoztatott a temető lelakatolásáról, illetve a támogatásukat kérte, hogy a Hargita megyeiekkel együtt védjék meg a temetőkaput az esetleges rongálástól. Aláhúzta, hogy törekednek a jó kapcsolatra a szomszéd megyével, szándékukban áll az út leaszfaltozása a jobb összeköttetés érdekében, így például a Hargita megyeiek könnyebben eljuthatnak a bákói repülőtérre és kihasználható a térség turisztikai potenciálja.”
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.