Megkezdődik a zergeállomány felértékelése a Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Parkban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Békás-szoros- Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatósága májusban elvégzi a zergék állományának felmérését, amely stabil, kismértékben növekvő állomány, kedvező feltételekkel a faj fennmaradásához.

„Mi, a park igazgatósága, minden évben kétszer, egyszer novemberben, másodszor pedig májusban felmérjük a nemzeti park zergeállományát. Ezt a tevékenységet a park közelében lévő önkéntesekkel és a vadászegyesületek munkatársaival együtt végezzük, de megemlítem, hogy a Nemzeti Parkban tilos a vadászat. A Békás-szoros-Nagyhagymás Nemzeti Park egy kicsit más helyzetben van, mert a nemzeti parkban élő zergepopuláció körülbelül 99%-a itt marad, mivel nem nagyon van kapcsolat más területekkel, ahol zergék élnek. Ennek következtében stabil populációnk van, ami azt jelenti, hogy nem nagyon változik, sőt, a Nemzeti Park fennállása óta kissé növekszik, mivel a vadászat már nem engedélyezett” – nyilatkozta kedden az AGERPRES– nek a Nemzeti Park igazgatója, Hegyi Barna.

Az állománybecslés egyrészt a vadőrök által egész évben végzett megfigyeléseken és napi megfigyeléseken, másrészt a parkban elhelyezett videokamerák által közvetített képeken alapul, különösen azokon a helyeken, ahol a zergék sót kapnak a park igazgatóságától, valamint a szervezett becslésen, amelyet egyszerre több területen végeznek.

Kiemelte, hogy a becslést májusban végzik, és azért, mert ekkor figyelhetők meg a zergegidák, amelyek ekkor tanulnak meg a meredek sziklákon mozogni.

„A kapott adatokból láthatjuk, hogy a populációnak vannak-e problémái, egészséges-e, növekszik-e vagy csökken. Ha csökken, megpróbáljuk kideríteni az okokat, mi az oka a populáció csökkenésének, tehát ez a monitoring. És minden védett vagy fontos faj, legyen az növény vagy állat, megfigyelés alatt áll, és van egy megfigyelési protokollja. A zergék esetében a monitoring protokoll a következő: napi vagy heti megfigyelés, de a populáció becslése, „megszámlálása” is megtörténik, egyszer ősszel, amikor szaporodási időszak van, és nagy nyájakba, nagy csoportokba gyűlnek, és akkor könnyebben meg lehet őket figyelni, és egyszer májusban, amikor a gidákat is meg lehet számolni” – mondta Hegyi Barna.

Hozzátette, hogy a turisták is láthatnak zergéket, mind Gyilkostón az országútról, „ha tudják, hol keressék”, mind pedig egy kora reggeli túra során a Nagyhagymás hegységben.

Hegyi Barna szerint a jelenlegi zergepopuláció kilenc zergétől származik, amelyeket az 1970-es években hoztak a Rhone-hegységből, miután a második világháború alatt eltűntek a környékről a zergék.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy