Felújítási munkálatok a borszéki Tündérkert fürdőnél

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Jó hír a Borszékre látogató turistáknak: befejeződtek a Tündérkerti rehabilitációs és felújítási munkálatok. A javításokat saját alapból, a hasonló nevű pályázattal megnyert pénzösszegből finanszírozták, Hargita Megye Tanácsának hozzájárulásával (8260 Ron). A projekt értéke 32.300 Ron, a fennmaradó 24.040 Ront Borszék Polgármesteri Hivatala biztosítja.
Tündérkert- minden évszakban felüdülést és kezelési lehetőségeket biztosít gyógyvizeivel és mofettájával, akárcsak a gyönyörű tájaival. A Kerek-szék Természetvédelmi Terület, ahol a Tündérkert található, nagyon összetett geomorfológiai, geológiai, tájrendezési, kőtani és botanikai szempontból, fő rendeltetése a mészkőtelepek és a biodiverzitás megőrzése.
Egyetlen évszakban sem fordul elő olyan hétvége, hogy a hely ne lenne tele turistákkal és helybeliekkel. A projekt élvezői elsősorban a gyógyfürdőző, mofettázó, kikapcsolódást kereső turisták, és természetesen a helyi lakosok is. Az utóbbi időben sürgetővé vált a helyszín felújítása a látogatók biztonsága valamint a hely szépségének megőrzése érdekében.
Turisztikai adatok
A Tündérkert Feredőt 2009- ben építették magyarországi és erdélyi fiatalok, a helyi lakosokkal közösen az Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére. Évről évre nőtt az idelátogatók száma akik a helyiekkel együtt élvezik a borvizek gyógyhatását.
A rendbetett fürdő egy kerek borvizes medencével, lábáztatókkal, öltözőkkel, nyugágyakkal, pihenőkkel rendelkezik. Bármikor látogatható, nincs órarend és beléptidíj.
A mofettát 2010-ben újították fel a Vidékfejlesztési és Turisztikai Minisztérium, valamint Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A régi épület helyére egy filegória típusú építmény került, egyszerre tíz vendég is kezeltetheti magát.
A felújítási munkálatok paraméterei
Tekintettel arra, hogy Borszék nemzetközileg ismert üdülőtelep, elérkezett az idő a felújításokra és a további népszerűsítésre.
A következő munkálatokra került sor:

  • a nyugágyak megtisztítása, kezelése, lefestése
  • az öltözők tetőzetének és oldalainak kijavítása, kezelése
  • a lépcsőfokok faanyagának kezelése, hiányzó lépcsőfokok helyettesítése
  • a kerek medence körüli padló deszkáinak lefestése, kezelése, a medencébe vezető létra helyettesítése
  • a lábáztatók köré korlát került, a faanyagot lekezelték
  • az Emese forrás fedelének zsindelyeit letisztították, kezelték
  • a mofetta zsindelyeit letisztították, lekezelték

Rendbe tették a környező területeket is. A látogatók el vannak ragadtatva a látványtól, amely fogadja őket és nagy a kísértés, hogy visszajáró vendégekké váljanak.
A Kerek-szék védett területen belül használni lehet a hagyományos fürdőt és a mofettát, látogatható a Cseppkőbarlang, a Jégbarlang, a Medvebarlang, a Bagolyvár, a Pierre Curie forrás, valamint a turistaösvényeken kiválóan lehet sétálni.
Fotó: Borszék Polgármesteri Hivatal

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy