Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Végéhez ért a 2021-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál

 

Zenei utazásunk a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon belül felejthetetlen élményekkel, rendkívüli találkozókkal és lelki feltöltődéssel zárult!

Kilenc napos, de mégis évszázadokon át tartó utazás, amelynek során bejártuk az öreg kontinenst, zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel találkoztunk, a fesztivál vendégeinek vezetésével. Óriási boldogság számunkra, hogy az idei fesztivál kiváló minőségű, kellemes hangulatú volt, és örülünk az előadók és a közönség visszajelzéseinek. A neves művészek és munkatársak jelenléte döntő fontosságú a fesztivál életében, és az esemény sikere, mint minden évben, a közösség támogatásának szellemi és erkölcsi erejével mérhető, figyelmükkel, amellyel évről évre kitüntetnek minket.

fotó: Ádám Gyula

Köszönjük a rendkívüli zenei élményt a fesztivál előadóinak és együtteseinek: Renaissance (RS), Kájoni Consort (RO), Miquèu Montanaro (FR) és Musica Historica (MO), Erdal şalikoğlu (TR), Jiří Havrlant (CZ) , Fonte di Gioia (RO), XVIII-21, Le Baroque Nomade (FR, RO), “Madrigal – Marin Constantin” Nemzeti Kamarakórus (RO), Caius Hera (RO), Carmina Renascentia (RO), Codex (RO) , Az Ars pro Toto (RO) és a Barokk Fesztiválzenekarnak (RO).

A Csíkszeredai Régizenei Fesztivál az év legfontosabb eseménye a műfaj gyakorlói és nagy nevei számára. Ez egy találkozási pont, közös próbákkal, előadásokkal és kölcsönös figyelemmel. Itt találkoznak és ötleteket cserélnek, tanulnak egymástól helyi és nemzetközi előadók, jó barátok, régi ismerősök és a régizene rajongók. Idén örömmel tapasztaltuk, hogy a fesztivál fő közönsége mellett sok fiatalt magával ragadott a történelmi értelmezés. A megújulás nagyrészt a Nyári Egyetemnek köszönhető, amelynek 2008 óta csaknem ezer résztvevője van. A Madrigal kórus koncertjét és a Nemzetközi Music Bridge Konferenciát online közvetítették, így több embert sikerült elérnünk.

A kedvező időjárásnak köszönhetően négy koncertet a csíkszeredai Mikó- vár udvarán, a szabadban, egyedülálló hangulatban élvezhettünk.

Ebben az évben a közönség 9 napon át 15 koncertet nézhetett meg 6 ország 178 művészének előadásában, 6 helyszínen. Két szakmai előadás hangzott el és két könyvbemutatóra került sor a Nemzetközi Music Bridge Konferencián. Volt reneszánsz gyermeknap is, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek egy reneszánsz vásáron, népszerű ügyességi játékokkal, Mátyás király korának hangulatában, reneszánszkori harcok és játékok bemutatójával.

A Régizenei Nyári Egyetem hallgatói motiváltak és szorgalmasak voltak, órák után is folytatták a gyakorlást. A mesterkurzusokra július 11-16 között került sor a Márton Áron Főgimnázium tantermeiben és a Millenniumi Templomban. A korábbi évekhez hasonlóan a mesterfoglalkozásokon is nagy hangsúlyt fektettem a helyi zenei örökség népszerűsítésére, külön tanfolyam volt, amelyen a magyar világi dalokkal foglalkoztak. A Régizenei Nyári Egyetem számokban: 6 mesterkurzus, 6 professzor, 5 munkatárs, 48 ​​résztvevő, ebből öt passzív hallgató. Két koncerttel zárult a Régizenei Nyári Egyetem 13. kiadása, amelyen a résztvevő hallgatók megmutatták megszerzett tudásukat a nagyközönség számára.

A résztvevők nagy száma és a kapott visszajelzések jogot adnak arra, hogy kijelentsük: a nyilvánosság tisztában van ennek a kulturális-zenei élménynek az értékével. Hargita Megye Tanácsának és Csíkszereda Városházának kulcsfontosságú szerepe van ebben a tekintetben, valamint valamennyi partnerünk támogatása, amely bizonyítja, hogy a döntéshozók egyértelműen látják, hogy a lakók jóléte a kulturális kínálat minőségétől is függ.

A fesztivál négy évtizede alatt annyit kaptunk a lakosságtól, hogy úgy döntöttünk, viszonzásul támogatjuk a tehetséges zenészek karrierjét, és a jegyértékesítésből származó bevételekből létrehoztuk a Régizene Ösztöndíj Alapot. Az így elnyert összeget nyilvános versenyvizsga útján elosztják Hargita megyei fiatal zenészek vagy hallgatók számára, akik zenei pályára készülnek, hogy finanszírozzák az oktatásukat és a szakképzési programokban való részvétel költségeit.

A Hargita Megyei Kulturális Központ szervező csapata hálás a támogatóknak, partnereknek, a média képviselőinek és a különböző szolgáltatóknak, előadóknak, oktatóknak, hallgatóknak, kísérőknek és fordítóknak, résztvevőknek, önkénteseknek és a közönségnek, mindazoknak, akik hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Találkozunk jövőre, július 9-17 között!

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti vezetője

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programvezetője
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük