Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita megye a Népviseletek Parádéján

 

 

2018 szeptember 25-27 között Vatra Dornei-on kerül megrendezésre a XI. Európai Hegyvidéki Konferencia, az Euromontana és Hegyvidéki Térségek Ügynökségének (AZM Romania) közös szervezésében. A konferencia mottója: “A kulturális örökség, mint a hegyvidéki területek kreativitásának, innovációjának és társadalmi-gazdasági fejlődésének motorja” – A múlt értékes öröksége, stratégiai erőforrás a jövő számára.

A hegyvidéki területek kézzelfogható és szellemi kulturális örökségére összpontosít, valamint arra, hogy a múltból örökölt stratégiai erőforrás hogyan lehet kulcsfontosságú elem a fenntartható és vonzó hegyvidéki területek továbbfejlesztése szempontjából. Ez növelni fogja az európai hegyvidéki területek, közösségeik és kulturális örökségük szerepét a jövő kihívásaival való szembenézés, szélesebb perspektívák feltárása és új lehetőségek teremtése révén.

Lévén Románia legtöbb hegyvidéki területtel rendelkező megyéje, Hargita megyei Csíksomlyó Egyesület is meghívást kapott a konferencia második napjára, a Népviseletek Parádéjára, amikor a hegyvidéki települések képviselői a saját térségükre jellemző népviseletet mutatják be.

A Csíksomlyó Egyesület célja: A hagyományos kultúra bemutatása.

Célkitűzések: a Hargita megyei hagyományos kultúra (néptánc és népdalok, népviselet) bemutatása Suceava megye településein, amelynek célja a diaszpórában a nemzeti egység megerősítése.

Várt eredmények: A Hargita megyébe érkező turisták/látogatók száma növekszik, felismerve a népi együttes által bemutatott kulturális hagyományok értékét.

Az Egyesület 16 tagja Hargita megye különböző tájegységeire- gyimesek, kászonok, udvarhelyszék, felcsík- jellemző népviseletet fog bemutatni a Népviseleti Parádén.

A programot Hargita Megye Tanácsa finanszírozza.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.