Hargita megye, a 2024-es év ökumenikus központja. Az Europassio kongresszusra júniusban kerül sor Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Hargita Megye Tanácsa március 20-án, szerdán a csíkmadarasi Művelődési Házban tartotta rendes ülését. A napirenden szerepelt a megye költségvetésének kiigazítása, a megyei tanács rendelkezésére álló alapból pénzösszegek kiutalása a Csík és Udvarhely környéki településeknek, az intézmény európai finanszírozású programokban való részvétele, valamint a megye ismertségét növelő rendezvények támogatása.

Ugyanakkor jóváhagyták Hargita megye részvételét Hargita Megye Tanácsán keresztül az Európai Bizottság Interreg Europe programjának keretében megvalósuló „SEE – Fenntartható vállalkozói képzés” nemzetközi projektben, valamint a projekt költségvetését a megyei tanács számára 220.318,00 euró összegben, 80%-os európai bizottsági finanszírozással, vissza nem térítendő támogatással és 20%-os országos hozzájárulással, a fiatal vállalkozók támogatása és készségeik fejlesztése céljából.

A Kápolnásfalu községben történt tűzesetet követően a tanács 30 ezer lejes támogatást hagyott jóvá annak a családnak, amelynek háza teljesen megsemmisült.

Hargita Megye Tanácsának több különböző fejlesztési egyesületnek való hozzájárulását is jóváhagyták, köztük az ADI Hargita számára, ezzel kapcsolatban Biró Barna Botond alelnök, az egyesület elnöke elmondta, hogy „az egyesület napirendjén számos tevékenység van, hogy elősegítse Hargita megye turizmusát, és hogy felkészítsen bennünket az Európai Unió gasztronómiai régiója cím elnyerésére. Együttműködünk a helyi hatóságokkal, a vendéglátóipar szereplőivel, a szakmai képző központokkal annak érdekében, hogy kidolgozzunk egy márkakönyvet, és egy olyan tevékenységsorozatot szervezzünk, amelyben a lehető legtöbb, a területen tevékenykedő egység vesz részt”.

A „Hargita Rally-2024″ verseny társfinanszírozására Hargita Megye Tanácsa 65 ezer lejes költségvetési keretet hagyott jóvá, mint Borboly Csaba értékelte, ez egy olyan esemény, amely nemcsak a sportolókat, hanem a nagyközönséget is vonzza.

A Hargita megyei versenyekkel és a megyei olimpiászok kapcsolatos kiadások finanszírozására a 2024-es évre 432 ezer lejes összeget hagytak jóvá.

Idén Hargita megye ad otthont az Europassio Kongresszusnak, amelyre júniusban kerül sor Csíkszeredában, ennek jegyében a tanács jóváhagyta az „Europassio program megvalósítása Hargita megyében 2024-re”.

A program a Passió Csíksomlyó Alapítvánnyal együttműködve valósul meg, és számos kulturális, turisztikai és vallási tevékenységet foglal magába több európai ország vallási csoportjainak részvételével, amelyek közül több a nagyközönség számára is nyitott lesz.

A program célja a vallási és kulturális turizmus iránti közérdeklődés felkeltése, Hargita megye turisztikai és vallási helyszíneinek népszerűsítése, valamint a helyi kulturális és vallási hagyományok fejlesztése.

  • fotó és információ: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy