Hargita megye fejlesztését szolgáló megbeszélések Homoródfürdőn

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2023 november 6-án a Központi Fejlesztési Régió Tanácsának (CDR Centru) tagjai az év utolsó munkaülésén vettek részt. Az ülést sajtótájékoztató előzte meg, amelyen részt vett Simion Crețu, a Központi Fejlesztési Régió Tanácsának főigazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Borboly Csaba kiemelte, hogy az elmúlt évben nagyon jó volt az együttműködés a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, és sikerült sok mindent tisztázni, ami segít felkészülni a következő támogatási ciklusra. Ugyanakkor az elnök elmondta, hogy „nem látunk olyan helyzeteket, amikor le kell mondanunk az európai forrásokról Hargita Megye Tanácsa számára. Hargita megyében nemcsak a megyei tanács nyújt be projekteket, hanem a magánszektor is, tehát ha az egy főre eső átlagot nézzük, akkor alapvető finanszírozás érkezik”.

Simion Crețu, az RDA Centru főigazgatója megköszönte Borboly Csaba elnöknek a régió fejlesztési munkájához való hozzájárulását, amelyet partnerségben végez.

Biró Barna Botond elmondta, hogy az elmúlt három évben Hargita Megye Tanácsa annyi vissza nem térítendő külső forráshoz jutott hozzá, mint a megyei tanács költségvetése egy évre: „Nagyon jó az együttműködésünk a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, és reméljük, hogy minden projektet be tudunk fejezni, ha nem is idén, de lehetőségünk lesz a szakaszolásra, a határidők meghosszabbítására 2024-ig, 2026-ig, hogy minden projektet be tudjunk fejezni. Azt is szeretnénk, ha a magánszektor a lehető legtöbb forráshoz juthatna hozzá a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által az elkövetkező időszakban indított projektekben”.

„Hargita megye ilyen szempontból, ami a pontos fejlesztési stratégiák, mind az általános, mind az ágazati stratégiák megfogalmazására való törekvését illeti, nagyon jól összeállt. Nagyon sok területen elemzéssel kell kezdeni, mielőtt előrejelzést, cselekvési tervet, stratégiát készítünk. Amíg tervszerűen dolgozunk, addig jönnek az eredmények, és hiteles partnerek leszünk a finanszírozáshoz. Amit az elnök úr szem előtt tart, és amin dolgozik, az Hargita megye természeti erőforrásainak fejlesztése: az energetikai potenciál, a geotermikus erőforrások energetikai potenciáljának hasznosítására vonatkozó koncepció tisztázása, az ásványkincsek, a turizmus” – hangsúlyozta Simion Crețu.

Hargita megyében a 2014-2020-as finanszírozási ciklusra 206 szerződést írtak alá mintegy 250 millió euró értékben.

„Be kell fejeznünk ezt a programozási időszakot és a projektportfóliót, és ezzel párhuzamosan fel kell készülnünk a terjesztésre, a tanácsadásra, a támogatásra. Hargita megyében örömmel fogadják ezt a vissza nem térítendő pénzt, és bár a végrehajtási időszak rövidebb lesz, meg kell találnunk a leghatékonyabb megoldásokat. A bukaresti politikai viták nem segítik a projektek megvalósítását” – tette hozzá a konferencia végén Borboly Csaba.

Biró Barna Botond a konferencia végén hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak jogszabályi változásai hátráltatják a helyi közigazgatást a benyújtott projektek előkészítésében és megvalósításában, valamint a műszaki projekt fázisában.

A sajtótájékoztató befejezése után a találkozó vitái következtek, amelyek a 2014-2020-as ROP által finanszírozott projektek záró tevékenységeire összpontosítottak, különös tekintettel a program által kiutalt európai vissza nem térítendő források teljes körű felhasználására, valamint a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által átvett egyéb finanszírozási programok bemutatására. Különös figyelmet fordítottak a 2021-2027-es „Központi Régió” Program keretében kiutalt európai alapok végrehajtásának helyzetére, amely programban a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség irányító hatóságként jár el.

  • infó és fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy