Hargita megye Fejlesztési Ügynöksége véleménykutatást készített a megye diákjai körében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A fiatalok elvándorlásával kapcsolatos eredmények jobbak a két évvel ezelőttieknél

Hargita Megye Tanácsa és alárendelt intézménye, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség november 10- én sajtótájékoztatót tartott a megyeházán a fiatalok elvándorlása témájában megvalósított véleménykutatás eredményeiről.

Borboly Csaba megyeelnök szerint köztudott, hogy a fiatalok elvándorlása az egész országot érinti, nemcsak Hargita megyét, ezért ez a felmérés különös fontossággal bír a megye fiataljainak jövőbeli elképzeléseit illetően. Állítása szerint a fiatalokat bíztatni és támogatni kell a karrierépítésben. Országos méretű intézkedésre van szükség, de helyben is sokat lehet tenni az ügyért. A kérdés már európai szinten is tárgyalva volt, amikor a Régiók Bizottságában európai együttműködésről beszéltek a fiatalok érdekében, ifjúságpolitika kidolgozásáról, munkahelyteremtésről a fiatalok számára, valamint bizonyos régiók fiataljai marginalizálódásának megállításáról. Borboly úgy véli a fiatalok szülőföldön tartásának egyik módja kedvezményeket biztosítani a fiatal vállalkozóknak. Azok esetében, akik mégis az elvándorlás mellette döntenek, szükséges a szülőföldön biztos megélhetési lehetőséget teremteni. A felmérés kapcsán elmondta, a mostani eredmények jobbak a két évvel korábbiaknál, és ha a fiatalok a lakosság 1/3-át teszik ki, akkor minden harmadik döntésnek róluk kellene szólnia, hogy ösztönözve legyenek egy vállalkozás beindításában, hogy karriert megalapozó tanulmányokat folytathassanak, hogy szakmát tanulhassanak, egyáltalán biztonságban érezzék magukat szülőföldjükön.

Barabás Csaba ismertette: 2507 diák válaszolt a kérdőívre, a megye végzősei. Az adatok feldolgozásánál a megyét négy térségre – Csík, Udvarhely, Gyergyó, Maroshévíz – osztották. A diákok 63,6%-a nem szeretne továbbtanulni. A megkérdezettek több mint fele, 55,6% szeretne vállalkozást indítani. Arra a kérdésre, hogy mit szeretnének tenni rögtön az iskola befejezése után: 4,1% munkanélküli segélyért folyamodna, 53,8% folytatná a tanulmányait, 20,3% munkát vállalna Romániában, 28,2% munkát vállalna külföldön. A megkérdezettek 89,6%-a a szülei tanácsát hallgatná meg munkavállaláskor. Válaszaik alapján a fiatalok 2500 lejes fizetést határoztak meg elfogadhatónak és 54,5%-uk tíz év múlva Hargita megyében látja magát.

Rátz István megyei tanácsos megköszönte a felmérést végző csapat munkáját és elmondta, nagyon fontos az eltávozott fiataloknak esélyt és értelmet adni a hazatéréshez.

Csíkszereda, 2016 november 10

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy