Hargita megye prefektusa megnyerte mind a 42 pert

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A helyi polgármesteri hivatalok által elfogadott autonómia memorandumot semmisnek ítélte a Hargita megyei törvényszék, így a prefektus megnyerte mind a 42 pert amelyet a helyi közigazgatások ellen indított, tudósít az Agerpres.

Hargita Megye Prefektusi Hivatalának közleménye szerint 2014 óta 42 helyi önkormányzat fogadta el a Románia Kormányához és Parlamentjéhez intézett autonómia memorandumot, amely népszavazás kiírását követeli „Székelyföld” nevű önrendelkező tartomány létrehozására, ahol a magyar nyelvet elismerik hivatalos nyelvként. A memorandum elfogadói közül három megyei jogú város- Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely, három pedig város- Székelykeresztúr, Tusnádfürdő és Szentegyháza, a többi község.

Mind a 42 helyi tanácshatározatot megtámadta Adrian Jean Andrei prefektus a bíróságon, a marosvásárhelyi táblabíróság pedig véglegesen törölte azokat.

Hargita megye prefektusa a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy mindezek a lépések sértik az Alkotmányt és a román törvényeket és a bíróság törvénytelennek ítélte azokat, mivel az ország területe közigazgatásilag községekre, városokra és megyékre oszlik. Ugyanakkor a bírák rámutattak, hogy minden ilyen lépés ellenkezik az Alkotmány 13. cikkelyével, amely a románt jelöli meg az ország hivatalos nyelveként. Továbbá az Alkotmány által meghatározottól eltérő területi- adminisztratív egység létrehozása helyi referendumon keresztül szóba sem jöhet, csak az alaptörvény alapján az Alkotmány felülvizsgálatára kiírt referendum alapján, esetleg a parlamenttel való előzetes konzultációt követően Románia elnöke által kiírt országos referendum során.

Adrian Jean Andrei kiemelte, hogy minden jövőbeni hasonló lépés az említett 42 semmisnek nyilvánított dokumentum sorsára jut, mert a prefektúra a bíróságon meg fogja támadni.

Minden ehhez hasonló lépésre ugyanaz a sors vár, mert van már egy jogerős ítélet. Románia Alkotmánya és a törvény által rám ruházott hatáskörnél fogva, mint a törvény betartásának jótállója a megyében, a jövőben is a Kormány és az állam vízióját és érdekeit fogom képviselni területi kérdésekben, nyilatkozta Adrian Jean Andrei Hargita megye prefektusa.

A csíkszeredai útjelző táblák ügyében a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal ellen indított perben is nyert a prefektus. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla végleges döntése értelmében az útjelző táblákon fent a román feliratnak kell helyet foglalnia, ez alá kerülhet a magyar felirat.

Forrás: hotnews.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy