Hargita megye Tanácsának kampánya elérte célját

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Még maradtak betöltetlen helyek a szakiskolákban!

Hargita megye Tanácsának kampánya elérte célját

Véget ért a szakoktatást népszerűsítő beszélgetéssorozat és a Hargita Megye Tanácsa támogatásával lebonyolított kampány, valamint a szakiskolákba való beiratkozási időszak első szakasza. Ezt összegezte a csíkszeredai megyeházán június 30-án, csütörtökön Barabás Csaba, a Hargita Megye Tanácsa alárendelt intézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége vezetője, Görbe Péter főtanfelügyelő, Szabó Irén Otília, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ munkatársa, valamint Csík-, Udvarhely- és Gyergyó-térségi szakközépiskolák igazgatói/aligazgatói. A jelen lévő igazgatók ismertetőjéből kiderült, mely szakosztályokban maradtak helyek, hova lehet még iratkozni.

A csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában összesen egy osztálynyi diákra van még szükség, azaz 28-ra, autószerelő, karosszérialakatos és festő/lakatos, valamint villanyszerelő szakon. A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában ács szakon a 14 helyre eddig 7-en jelentkeztek, a víz-gáz szerelő szakon pedig  28 helyre 23-an iratkoztak be. A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában asztalos szakon még maradt 3 hely, a textilen 27, a mechanikán 17. A gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban pincér szakon 5 helyre várják még a jelentkezőket, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában pék és kertész szakon összesen 8 hely áll még a diákok rendelkezésére. A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában a pincér szakon még 6 hely várja a jelentkezőket, a hegyvidéki gazda szakon 2 hely maradt betöltetlenül. A székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceumban 5 szakon 4 szakiskolai osztály indul – az autószerelő szakon 8 hely maradt betöltetlenül, a textilipari szakmunkás szakon 10, asztalos szakon 3, a kertész osztályban 28 (ide még nem jelentkezett senki), kereskedő-elárusító szakon pedig 7 hely van még. A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban textil-szövő szakon még 14 hely van, asztalos szakon 4, autószerelőin 14.

A beszélgetésen elhangzott, hogy több iskolában nagyobb a munkaajánlatok száma, mint a végzősöké, de például a csíkszeredai Székely Károly iskolában a könnyűipari végzősök nem fogadják el az ajánlatokat – habár akad bőven –, mivel alacsony a bérezés. Több iskolában, illetve szakon van túljelentkezés, és az igazgatók, illetve aligazgatók bizakodóak a végzősök elhelyezkedését illetően. A szakosztályokba beiratkozottak között volt 9-es fölötti átlaggal rendelkező diák is, mutattak rá.

Barabás Csaba, a fejlesztési ügynökség vezetője szerint a megyei tanács és a szakintézmények, valamint vállalkozók összehangolt népszerűsítő kampányának fokozatosan, évek alatt lesz meg az eredménye, ennek érdekében tovább kell dolgozni. Görbe Péter elmondta, azt a több mint huszonöt éve meggyökeresedett mentalitást szeretnék megváltoztatni a szülők és a diákok fejében egyaránt, mely szerint csak az érettségizett vagy egyetemet végzett emberek érvényesülhetnek az életben. Szakmunkásra is szükség van, és meg kell becsülni őket, hangsúlyozta a főtanfelügyelő. Szabó Irén Otília a múlt heti kampányt úgy értékelte, hogy az csapatmunka volt, és ezáltal szorosabb kapcsolat alakult ki az intézmények meg a civilszervezetek között.

Hargita Megye Tanácsa a fejlesztési ügynökségével közösen, illetve a tanfelügyelőséggel, szakközépiskolákkal és vállalkozói szervezetekkel együttműködve felerősítette a több mint három éve a szakképzés érdekében kifejtett tevékenységét. A cél annak tudatosítása a fiatalokban és a szülőkben egyaránt, hogy a diákoknak akkor is van jövőjük, ha a szakképzést választják elméleti oktatás helyett, hiszen szakemberekre szükség van. Mindez a szülőföldön való maradást is segíti. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke évek óta szorgalmazza a fentieket, több alkalommal fellépett a szakképzés fellendítéséért. Legutóbb Dacian Cioloș miniszterelnököt tájékoztatta levélben, az ügyben tett Hargita megyei lépésekről(http://hargitamegye.ro/hirek/szakoktatas-temakorben-irt-levelet-borboly-csaba-dacian-ciolos-miniszterelnoknek.html). Egy korábbi alkalommal pedig a megyei nevelési és tanácsadó erőforrás központ vezetőjének leváltásáért a szakminisztériumnak benyújtandó petíciót is kilátásba helyezett, ha az intézmény nem végez mérhető tevékenységet a nyolcadikosok pályaorientációs tájékoztatása terén (http://hargitamegye.ro/hirek/ujabb-cnc-gepet-uzemelteto-vallalkozashoz-szerveztek-latogatast.html).

A megyei tanács elemző csoportja nemrég felmérést készített a pályaorientáció témájában: http://elemzo.hargitamegye.ro/palyaorientacio-hargita-megyeben-kutatasbeszamolo/.

Csíkszereda, 2016 június 30

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy