Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség: Az utóbbi napok mérlege- öt riasztás medve jelenléte miatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

Március 10 és 13 között öt hívás érkezett a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőséghez a 112-es számon keresztül, amelyekben medvék jelenlétét jelentették Székelyudvarhely, Salamás és Kissolymos térségében.

Az első hívás Székelyudvarhelyről érkezett, március 10-én, pénteken 20 óra 20 perckor. Egy férfi bejelentette, hogy egy medve van a város közelében lévő birkaólban. A telefonáló által elmondottakból a medve azután tért vissza, hogy előző este állítólag anyagi kárt okozott neki. Két rendőrből és csendőrből álló közrendvédelmi járőrt irányítottak a beavatkozásra, akiknek a vadőrrel együtt sikerült elkergetniük a medvét.

Március 11-én, szombaton 3 hívás érkezett a 112-es számon. Medve jelenlétét jelezték Szejkefürdő környékén, ugyanaz a férfi két különböző időpontban, 20:12-kor, illetve 22:20-kor telefonált. Ha az első bejelentett esetben a csendőrből és rendőrből álló közrendvédelmi járőr nem találta ott a vadat, akkor a második esetben az ő beavatkozásukra volt szükség a vad erdős terület felé tereléséhez.

A harmadik telefonhívás egy férfitől érkezett 23 óra 35 perckor Salamás községből jelezve, hogy a kertjében medve tartózkodik, ami anyagi kárt okozott. A csendőrök beavatkozására nem volt szükség, a vad önként hagyta el azt a területet, ahol bejelentették.

A beavatkozásunkat kérő utolsó hívás tegnap, március 12-én 20 óra 40 perckor hangzott el Kissolymosról. Amire a riasztott csendőrök megérkeztek a helyszínre, a medve elhagyta a területet. A teljes beavatkozó csoporttal együtt kutattak a vadállat után, de az elhagyta a területet.

A járőrök minden esetben a helyszíneken tartózkodtak egy ideig, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a veszély nem fenyeget tovább. A beavatkozó csoport a 81/2021-es sürgősségi kormányrendelet előírásainak megfelelően az esemény közigazgatási-területi egységének polgármesteréből/alpolgármesteréből, csendőrökből, a vadásztársaság képviselőjéből és állatorvosból áll.

Az év kezdetétől a 112-es segélyhívó számon befutó, lakott területen medve jelenlétét bejelentő 7 hívást regisztráltak a megyei csendőrfelügyelőség diszpécseri irodáján, kettővel többet, mint tavaly ilyenkor. Minden alkalommal beavatkozó egységet vezényeltek a helyszínre.

A csendőrség emlékezteti a polgárokat, hogy amikor medvét látnak, jelezzék a 112-es egységes segélyhívó számon, ne próbáljanak meg beavatkozni, gondosan tárolják a háztartási hulladékot, ne etessék a vadállatokat és ne közelítsenek hozzájuk fényképezés vagy filmezés céljából.

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy