Hat éve indult a „Salvator din pasiune” projekt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Ma hat éve, hogy a Sürgősségi Esetek Osztálya az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőségen keresztül elindította önkéntességi felhívását, melynek értelmében jelentkezni lehet önkéntesnek a romániai sürgősségi felügyelőségeken a „Salvator din pasiune” projekt keretében.

A megközelítés az önkéntes tevékenységek előnyeit célozta meg, mint az odaadás, szolidaritás, polgári felelősség és szakmai értékek kifejezése, amely a közösségeknek vészhelyzetben nyújtott támogatásban jut kifejezésre, illetve a vészhelyzetek megelőzésében.

A kezdetektől fogva több mint 6000 ember érdeklődött és válaszolt a projektre, abból a vágyból, hogy csatlakozzanak a tűzoltókhoz bizonyos küldetésekben, és megfejtsék nemes küldetésük titkait.

A hivatásos operatív személyzettel történő beavatkozásokban való részvétel érdekében az önkéntesek elvégzik a Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelőségének felépítését, küldetését és feladatait ismertető bevezető tanfolyamokat, valamint elsajátítják az elsősegélynyújtás alapjait, a roncsból való mentésre vonatkozó speciális képzési lépéseket és mentési műveleteket.

Így az elmúlt évben 35.192 tűzoltási és sürgősségi egészségügyi beavatkozásban, valamint több mint 1200, a kockázat típusától függő intézkedéseket és magatartásokat népszerűsítő tevékenységben a közösségek körében.

Az idei év első három hónapjában több mint 10.000 elsősegélynyújtó küldetést és több mint 1000 megelőző és humanitárius tájékoztatási akciót hajtottak végre, amelyek többek között a konfliktuszónából Romániába érkező polgárok támogatására irányultak a Moldovai Köztársaság és Ukrajna határán, de a fővárosban is.

Az ez idő alatt nyújtott támogatás rendkívül fontos volt az országos szinten nyilvántartott működési helyzetek volumenének és dinamikájának a lehető legjobb körülmények közötti lefedéséhez, ami az oltási kampány során is tükröződött, a lakosság számára nyitott központokban való részvétellel, és ezen orvosi tevékenység közegészségügyi és közbiztonsági előnyeiről és fontosságáról szóló tájékoztatás elősegítésével.

A „Salvator din pasiune” projekt három részre oszlik: toborzás és beiratkozás, az iratcsomók elemzése, és az önkéntességi szerződés megkötése.

Jelentkezési feltételek:

 • 16-65 év közötti életkor
 • orvosilag tanúsított alkalmasság
 • büntetlen előélet
 • előzőleg nem veszítette el az önkéntesi minőségét a készenléti felügyelőségnél

Az iratcsomónak a következő iratokat kell tartalmaznia:

 • beiratkozási kérés
 • erkölcsi bizonyítvány (a 18 évnél idősebb személyek esetében)
 • személyazonossági igazolvány másolata
 • pszichológiai jóváhagyás
 • az utolsó vagy még folyamatban levő tanulmányokról szóló irat
 • orvosi igazolás
 • szülők/törvényes gyám beleegyezése 18 éven aluli személyek esetében.

További információk az önkéntességgel kapcsolatban az országos felügyelőség www.igsu.ro illetve a Hargita megyei felügyelőség www.isuharghita.ro honlapján.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy