Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

INTÉZKEDÉSEK A KÁNIKULÁNAK A LAKOSSÁGRA GYAKOROLT NEGATIV HATÁSÁNAK MEGELŐZÉSÉRE

 

Hogy védekezzünk kánikula idején?

 

A napozást, különösen a csúcsidőnek számító déli órákban, lehetőleg kerülni kell. Ha mégis kimennek néhány óvintézkedés nagyon jól fog: kalap, ernyő, napszemüveg, vékony világos színű ruha.

         Napfürdőzés esetén, ajánlott védőeszközök használata:

Viseljenek megfelelő ruházatot: minél vékonyabb, könnyű, hosszú, fehér vagy minél világosabb színű, lehetőleg természetes anyagokból. Hordjanak kalapot, sapkát vagy ernyőt.

Használjanak napvédő krémet: a nap okozta leégés fájdalmat okoz, tönkreteszi a bőrt, folyadékveszteséghez vezet és csökkenti a szervezet hőszabályzó képességét.

Korlátozzák a napozást a 10.-18. óra közötti időszakban: halasszák reggelre és estére a szabadbani tevékenységeket.

Viseljenek napszemüveget: UVA és UVB szűrővel

 

Helyes táplálkozás kánikula idején

Fogyasszanak sok folyadékot: a tevékenység típusától és intenzitásától függően naponta 4-6 liter folyadékot fogyaszthatnak.

Ne fogyasszanak alkoholt, vagy nagyon édes italokat, ezek nagyobb folyadékvesztéshez vezethetnek. Kerüljék a nagyon hideg italokat, ezek gyomorgörcsöt és fájdalmat okozhatnak. Csökkentsék a kávéfogyasztást, a kávé eltávolítja a kalciumot a szervezetből.

Kerüljék a nehéz, zsírokban gazdag és forró ételeket

Pótolják a sót és az ásványi anyagokat: ezek általában kiürülnek az izzadsággal. Fogyaszthatnak sportolóknak szánt különleges italokat, amelyek pótolják a szervezetben az elvesztett sót és ásványi anyagokat.

Kerüljék a napozást

Maradjanak a házban, lehetőleg egy légkondicionált vagy ventilált helyiségben és pihenjenek! A hűvösben eltöltött néhány óra segíti a szervezetüket, hogy hidegebb maradjon, amikor visszatérnek a magasabb hőmérsékletre.

Amikor a hőmérséklet magas, tusolni és testhőmérsékletű fürdőt kell venni, hogy lehűljenek.

A nap legmelegebb időszakaiban nem kell nehéz fizikai munkát végezni.

Ha a mezőn dolgoznak, keressenek egy árnyékos helyet és kerüljék a napfényt 10.-18. óra között.

Kerüljék a rövid időn belüli nagy hőmérsékletváltozásokat (nagyon alacsony hőmérsékletből magas hőmérsékletre).
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük