Intézkedések a lóvészi művelődési ház felújítására

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csütörtökön, november 26-án, egy találkozó volt a Hargita Megyei Tanács székházában, Csikszentmihály község polgármesteri hivatala és a megyei tanács képviselői között, amelynek a célja, hogy megoldásokat találjanak a Lóvész falu, művelődési házának felújítása kapcsán. A találkozón részt vett Andrei Jean Adrian, Hargita megye prefektusa, Proca Ion megyei tanácsos, Suciu Călin lóvészi ortodox lelkész, Bucur Mariana a csikszentmihályi általános iskola aligazgatója. A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy a művelődési ház felújítása, fontos és szükséges a helyi közösség, kulturális értékeinek megőrzése érdekében. A megyei tanács elnöke kiemelte, hogy a szükséges pénzalapok megszerzése érdekében, szükség van egy terv elkészítésére és egy tervezési, valamint egy kivitelezési szerződésre, ettől kezdve tudnak csak pénzalapokat kiutalni. A jelenlegi terv, amely a művelődési ház felújítására vonatkozik, nemzeti és európai ide vonatkozó programok lehívását szolgálja. Amennyiben egy gazdaságosabb megoldás születik, Hargita Megye Tanácsa, amennyiben a törvényes feltételeknek megfelel, a tartalékalapból tud segíteni.

A művelődési ház, a templom mellet, egy fontos szerepet tölt be a helyi közösségek életében, hozzájárul az önazonosság és a hagyomány megőrzéséhez. De ugyanakkor közösség-összekovácsoló szerepe is van. A felújítást meg lehet valósítani, ha a megyei tanács mellet, szerepet vállal a helyi polgármesteri hivatal is, a helyi lakósok és a helyi közbirtokosság. Ezen együttműködésen reméljük, hogy tudunk javítani a falusi közösség életkörülményein és minél hamarabb, egy teret biztosítunk, a művelődésnek Lóvész faluban. – mondta a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba ugyanakkor megemlítette, hogy a Parajd községhez tartozó Békástelep példája, egy megoldást jelent a jelenlegi projekthez, a Lóvész falu művelődési házának felújításához. A jelenlévők megállapodtak abban, hogy meglátogatják a békástelepi művelődési házat.

Ami a törvényes lehetőségeket jelenti, a megyei tanács elnöke úgy gondolja, hogy itt pénzalapokat lehet lehívni, a kiegyensúlyozási visszaosztási alapból és a megyei tanács tartalékapjából. Ugyanakkor biztosítékok vannak a helyi közbirtokosságtól, a faanyag biztosítása terén.

A lóvészi közösség képviselői megköszönték a felkínált megoldási javaslatokat és azt ahogyan támogatják a helyi halottas ház megépítését.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy