Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

ISU Hargita: Az elmúlt 24 óra küldetéseinek mérlege (július 25, hétfő)

A július 25-i nap igénybe vette a Hargita megyei katonai tűzoltókat. a 11 végrehajtott küldetés között szerepelt tűzoltás, elsősegélynyújtás, autóroncsból való kiszabadítás.

Az utóbbi 24 órában 7 személy részesült elsősegélyben a SMURD csapatok részéről, az operatív csapatok pedig 3 tűzesetnél tevékenykedtek Gyergyószárhegyen, Maroshévízen és Gyergyóvárhegyen.

A maroshévízi tűzoltók ma is dolgoznak a gyergyóvárhegyi tűz felszámolása érdekében. Három napja tűzoltók, a maroshévízi erdészet munkatársai és önkéntes tűzoltók jelentős erőfeszítéseket tesznek a lángok továbbterjedésének elkerülésére mintegy 10 hektár területen.

A gyergyószentmiklósi tűzoltóság munkatársai a tegnapi nap folyamán a gyergyószárhegyi, gyergyóditrói, gyergyóremetei, gyergyócsomafalvi, gyergyóalfalvi önkéntes tűzoltókkal közösen felderítették és felszámolták a száraz növényzetben és egy fenyvesben keletkezett tüzet Gyerfyószárhegyen. Sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz átterjedjen az egész erdőre. Körülbelül 1 hektár száraz növényzet és 1 hektár erdő érintett.

Intézkedések az erdőtüzek megelőzésére

Kánikulai időszakokban a tűzveszély megnő a szárazság és a magas hőmérséklet miatt. Fontos megérteni a nyílt térben történő tűzhasználat kockázatait, és be kell tartani a következő tűzbiztonsági szabályokat:

-ne gyújtson tüzet az erdő szélétől 100 méternél kisebb távolságra;

-szeles időben a tűzgyújtás szigorúan tilos!

-mindig legyen kéznél tűzoltó készülék vagy vödör víz az első beavatkozáshoz kezdődő tűz esetén;

-ne engedje, hogy a gyerekek a tűzzel játsszanak, és mindig felügyelje őket;

-tartsa tisztán az ételkészítés helyét: dobja a papírokat, ételmaradékokat vagy palackokat speciálisan kialakított helyre, mert hozzájárulhat a tűz terjedéséhez;

-ne dobja ki találomra az el nem oltott cigarettát;

-grillezés után oltsa el a parazsat; az égésből származó hamut tárolja speciális gödrökben, és soha ne tegyen forró hamut a kukákba;

-ne hagyja ott a tüzet anélkül, hogy megbizonyosodna arról, hogy az teljesen kialudt;

-ha mások által hagyott tüzekre bukkan, oltsa el azokat;

-Tűz esetén értesíteni kell a 112-es számon értesíteni kell a hivatásos szolgálatot.

Ugyanakkor a fenti időszakban 4 Ro-Alert üzenetet küldtek medve jelenléte miatt Zeteváralja és Maroshévíz lakóinak.

A Hargita megyei katonai tűzoltók a határmenti hatóságok és az ukrajnai menekültek támogatásában is részt vesznek a határ menti településeken mobiltáborok működtetésével, személyszállítással és tárgyi segélyezéssel.

A megye katonai tűzoltói készenlétben állnak a vészhelyzetek megoldására és szakavatott elsősegélynyújtásra a bajbajutott személyek számára.

A vészhelyzetben történő viselkedéssel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro platformon érhetők el.

  • Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.