ISU Hargita: A tegnapi nap mérlege (2023.10.09)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hargita megyei tűzoltók minden nap szolgálatban vannak, hogy a segítségkérésekre azonnal reagálhassanak!

Ekként az elmúlt 24 órában 4 elsősegélykérést regisztráltak, 4 bajba jutott személynek nyújtottak egészségügyi segítséget a SMURD mentősök, és 3 tűzeset oltásához kérték az operatív csapatok beavatkozását, valamint egy tűzmegelőzési és oltási intézkedéseket biztosító bevetés volt egy gázvezetéknél Gyergyószentmiklóson.

Október 9-én, hétfőn a székelyudvarhelyi katonai és polgári tűzoltók, valamint a fenyédi és oroszhegyi önkéntes tűzoltók 4 tűzoltóautóval, egy létrás tűzoltókocsival és egy SMURD mentőautóval intézkedtek a Székelyudvarhelyen egy barkácsáruház tetején keletkezett tűz lokalizálása és felszámolása érdekében. A beavatkozó erők helyszínre érkezésekor a tűz az épület tetején, mintegy 100 négyzetméteres területen égett, és fennállt a veszélye, hogy átterjed a közvetlen szomszédos épületre. Az esemény következtében, amelynek valószínűsíthető okaként az éghető anyagoktól nem megfelelően elhelyezkedő, illetve hőszigeteléssel nem védett kéményt állapították meg, a tető fa anyaga mintegy 100 négyzetméteren égett, a padláson tárolt dokumentumok, valamint a padlás gipszkarton mennyezete, a cserepek, a padlás szigetelése, egy padlásablak és a padlásra vezető lépcső sérült meg. Szerencsére nem voltak sérültek, csak anyagi kár keletkezett, körülbelül 50.000 lej értékben.

Az ilyen események megelőzése érdekében a Hargita megyei katonai tűzoltóság felhívja a polgárok figyelmét, hogy a kéményeket és a füstelvezetőket rendszeresen ellenőrizni kell, sérülés esetén javítani kell, hőszigetelni kell az éghető padló- vagy tetőanyagoktól (gerendák, stb.), és rendszeresen tisztítani kell, hogy eltávolítsák a koromlerakódásokat, amelyek meggyulladhatnak vagy elzárhatják a kéményeket.

Szintén tegnap 16:15 körül a csíkszeredai tűzoltóság operatív csapatai a szépvízi önkéntes tűzoltó alakulattal együttműködve beavatkoztak egy személyautónál keletkezett tűz oltásánál Csíkszentmiklóson településen, Szépvíz községben. A katasztrófavédelmi erők kiérkezésekor kiderült, hogy a tűz a motortérben terjedt el. A tüzet a lehető legrövidebb időn belül lokalizálták és eloltották, megakadályozva a tűz továbbterjedését, így korlátozva az esemény negatív hatásait. A tűz következtében a teljes motortér kiégett, és a gépkocsi megrongálódott. A tűz valószínűsíthető oka elektromos rövidzárlat volt, amelyet egy hibás, nem megfelelően szigetelt vagy sérült szigetelésű kábel, elektromos vezeték okozott.

A Hargita megyei tűzoltóság a nap 24 órájában, a hét  szolgálatban van, hogy azonnal reagálhasson a polgárok kéréseire és optimálisan kezelhesse a helyi vészhelyzeteket.

A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy