ISU Hargita – az elmúlt 4 nap küldetései

0

Articol disponibil în: Magyar Română

         

A Hargita megyei tűzoltók augusztus 3. és 6. között teljesítettek szolgálatot, 45 vészhelyzetben avatkoztak be megyeszinten.

Az elmúlt 4 napban a tűzoltók 6 tűzeset oltásánál intézkedtek, ezzel megakadályozva a lángok továbbterjedését és korlátozva az anyagi károkat. Ebből 2 beavatkozás ellenőrizetlen égésnél történt, száraz növényzet és fás hulladékok égésénél.

A SMURD személyzete 31 hívásra reagált, 31 személy részesült elsősegélyben. Ugyanakkor a közösségek védelme érdekében a Hargita megyei tűzoltók 7 bevetést hajtottak végre, mint például 2 beavatkozást az útlezárások feloldására vagy emberek mentésére, 3 bevetést a közúti balesetek utáni tűzvédelmi intézkedések biztosítására Csíkszereda, Oroszhegy és Madéfalva településeken, 1 bevetést egy fa eltávolítására Csíkszeredában és 1 bevetést a terület biztosítására/felügyeletére Bikafalván, Felsőboldogfalva községben. A Hargita megyei tűzoltóság az FK Csíkszereda és a Concordia Chiajna közötti labdarúgó-mérkőzésen is speciális tűzmegelőzési és tűzoltási intézkedéseket biztosított.

Figyelem a mezőgazdasági gépek üzemeltetésénél!

A hétvégén a Hargita megyei katonai tűzoltóság Gyergyóalfalu és Gyergyóremete településeken avatkozott be, ahol két mezőgazdasági géptüzet oltottak el.

Az első hívás, amely egy mezőgazdasági gépen (traktor pótkocsival) keletkezett tűzről számolt be a Gyergyóalfaluhoz tartozó Bakta térségében, szombaton dél körül érkezett, ekkor a hívó által megjelölt helyre sürgősen mozgósították a gyergyószentmiklósi tűzoltók és a gyergyóalfalvi önkéntes tűzoltók három egységét. A tűzoltók gyorsan eloltották a lángokat, amelyek a bálákkal megrakott pótkocsin csaptak fel, a kárt 10 szénabálára korlátozva, de a pótkocsi teljesen megrongálódott. Az eseményt valószínűleg a gépből származó mechanikus szikrák okozták.

A második hívás, amely hasonló esetről számolt be, ezúttal Gyergyóremetéről, tegnap 12:51-kor érkezett. A gyergyószentmiklósi katonai, a gyergyóremetei és a gyergyóditrói önkéntes tűzoltók a tüzet megtalálták és eloltották, és sikerült megakadályozniuk a lángok továbbterjedését. Az eset következtében a traktor pótkocsija megrongálódott, és 18 bála széna égett el.

Az ilyen események megelőzése érdekében felhívjuk a mezőgazdászok figyelmét a következő intézkedések betartására:

– A traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket időben fel kell újítani, és minden olyan hibát megszüntetni, amely tüzet okozhat;

– A mezőgazdasági munkákat csak olyan gépekkel szabad végezni, amelyek biztonsági berendezései tekintetében műszaki ellenőrzésen estek át;

– A mezőgazdasági munkákban részt vevő gépészek és járművezetők speciális képzésben kell részesüljenek, hogy megismerjék a tűz veszélyeit, okait, valamint a tűzvédelem szabályait és intézkedéseit, a tűzoltó készülékek kezelését és a tűz esetén történő gyakorlati teendőket;

– Minden mezőgazdasági gépet és eszközt, valamint azokat, amelyek száraz növényzetet vagy éghető hulladékot tartalmazó területekre jutnak, fel kell szerelni tűzoltó készülékekkel, vízzel teli tartályokkal, homokkal és legalább kétméteres nyelű seprűvel;

– A járművek, mezőgazdasági gépek és berendezések üzemanyaggal való feltöltését külön erre a célra kijelölt töltőhelyeken kell végezni, az üzemanyag-folyadékok nyitott vagy műanyag tartályokban történő szállítása és átadása, valamint a járművek, mezőgazdasági gépek és berendezések üzemanyaggal való feltöltése a szántóföldön vagy azoktól 100 méternél kisebb távolságban tilos;

– A mezőgazdasági gépek és berendezések hibáinak javítását a betakarítatlan szántóföldektől, a tarlótól vagy a száraz növényzettől legalább 100 méter távolságban kell végezni.

Ugyanakkor a referencia-időszakban a RO-ALERT rendszeren keresztül 10 üzenetet küldtek a lakosságnak a medvék jelenlétéről Firtosváralja (2), Gyergyóholló (2), Parajd (4) és Galócás (2) településeken.

Az operatív csapatok felkészültek minden vészhelyzet kezelésére és elsősegélynyújtásra a bajbajutottak számára.

A vészhelyzeti felkészültséggel kapcsolatos információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen elérhető az App Store-ban és a Google Play-ben.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy