Jelzőágyút találtak a Mikó-várnál végzett ásatások során

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Befejezéséhez közeledik a Mikó-vár külső védő erődítményeinek részleges régészeti felmérése. Az ásatások eredményeit Korodi Attila polgármester és Darvas Lóránt régész ismertette. Az egyik legfontosabb lelet egy XIX. századi jelzőágyú.

A Mikó-vár nyugati és északi részén egyedülálló régészeti feltárások zajlanak: Darvas Lóránt régész vezetésével több szakaszon vizsgálják az épület egykori erődítési rendszerét. A kutatás alapját képezi a kiterjedt rekonstrukciós munkálatoknak.

„A várárok és a sáncrendszer rekonstrukcióját célzó projektünknek még nem látjuk a végét, de a most feltárt adatok alapján sokkal tisztább képet kapunk a Mikó-vár történetéről. Hosszú távú célunk, hogy megmutassuk a város régi történelmi tájképét” – mondta Korodi Attila polgármester.

„Feladatunk az volt, hogy támpontokat adjunk a tervezéshez. Emiatt több szelvényben kutattuk az egykori külső árok és sáncrendszert. Rengeteg kerámia, csempe, továbbá pipatöredék, állati csont, ólomgolyó került elő, és 19. század végi vagy 20. század eleji szeméttel együtt kidobtak egy jelzőágyút is. Ez nem katonai célokat szolgált, és a gyártásának idejét a restaurálása után tudjuk megbecsülni” – nyilatkozta Darvas Lóránt vezető régész.

Egy másik fontos felfedezés– tette hozzá Darvas–, hogy az árokrendszer még az 1950-es években is látható volt. Azt feltételezik, hogy a magasított földsáncokból ezután töltötték fel a megmaradt árkokat, mert erre a korra utaló hulladékokat találtak az ásatás során.

A korábbi századokban a mostani várkastély és a külső várfal között volt egy árok és egy sánc. Az árokból kiásott földből hozták létre a magasított sáncokat, majd a későbbi századokban a sáncokból visszatömték az árkokat. A majdani nagy beruházás ennek a hármas védelmi rendszernek (sánc, árok, külső várfal) a bemutatását szolgálja, minél inkább korhű környezet kialakításával.

A kutatás során kiásott árkokat a következő napokban megőrzés céljából feltöltik. A régészek arra számítanak, hogy az engedélyeztetési eljárás során teljes körű vizsgálatokat végeznek, így a közeljövőben még látványosabb ásatásokra számíthatunk.

  • fotó és információ: Csíkszereda Városháza sajtóirodája

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy