Kerekasztal-megbeszélés a GYES törvény módosításáról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Gazdasági konferencia részét képezte az a kerekasztal-megbeszélés, amelyre 2016. szeptember 29-én került sor Székelyudvarhelyen a helyi önkormányzat épületének Szent István termében. Az eseményen részt vett Barabás Csaba, a Fejlesztési Ügynökség vezetője, Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, dr. Zakariás Zoltán, illetve az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületétől Fekete Éva és Hilbel Réka.

A két és három éves kor közötti gyerekek felügyelete kapcsán szó esett a vállalati bölcsőde létrehozásáról, és megfogalmazódott az ételjegyekhez hasonló „babysitter”-bonok juttatásának ötlete is. Egy másik áttörő mozzanat lehet a témában a „babysitter”-kedés legalizálása: amint elhangzott, erre nem csak külföldön, de itthon is van képzési lehetőség.
A GYES törvény hiányosságaként került szó arról, hogy kórházi ellátás esetén a gyermek mellé csak az anya feküdhet be, hogy ápolhassa azt. Az anyák szeretnék javasolni, hogy esetenként az apa is befeküdhessen ilyen esetekben.

Egy másik probléma, hogy a beteg gyerekek csak hét éves korig kapnak támogatást, és minden évben meg kell jelenjenek egy orvosi szakbizottság előtt. Például egy cukorbeteg gyereknél ez fölösleges, mivel a cukorbetegség feltételes egészség, vagyis a diéta és gyógyszerkezelés betartása mellett a beteg egész élete során élni tud vele. Más megyékben a támogatást megadják tizenhét éves korig. Az anyák szorgalmazzák, hogy ez Hargita megyére is legyen érvényes.

Az Anyák Egyesületének képviselői megígérték, hogy megfogalmazzák problémáikat, illetve javaslataikat egy levélben és ezt továbbítani fogják a helyi önkormányzat felé, hogy ők ezt előirányozhassák, valamit ezzel párhuzamosan elindul egy aláírásgyűjtés a cél támogatásáért, valamint a Fejlesztési Ügynökség vezetője, Barabás Csaba kérte, hogy minél több anyuka töltse ki az Ügynökség által az anyáknak címzett online kérdőívet (http://bit.ly/2cMBP2q), hogy ezáltal is segíteni tudják a törvénymódosító javaslat átfogóbb, lényegre törőbb mivoltát.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy