Keresztelő Szent János lefejezése, augusztus 29, böjti nap

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az ortodox egyház minden évben augusztus 29-én megemlékezik Keresztelő Szent János lefejezéséről. A néphit szerint ezen a napon nem isznak vörösbort és nem esznek káposztát.

A Keresztelő Szent János kiontott vérének emlékére a hagyomány megköveteli, hogy ne fogyasszunk vörösbort, sem főtt ételeket és olyan ételeket, amelyeknek ugyanolyan színük van: piros dinnye, piros paprika, paradicsomszósz, vörös hús, mert ez egy böjti nap.

Ez az egyházi év utolsó ünnepe.

Keresztelő Szent János volt az, aki először vallotta meg Jézus Krisztus istenségét, amikor azt mondta róla: „Íme a Bárány, aki elveszi a világ bűneit!”.

Szent János Jézus Krisztus útjának előkészítője, aki tanítványait a Messiás követésére küldi, ezért is nevezik őt előfutárnak.

Felnőttkorában visszavonult a Jordán melletti pusztába, és meditációban és kemény nélkülözésben élt, teveszőrből készült köntösbe burkolózva és bőrövvel övezve.

Az egyház hat ünnepet szentelt Keresztelő Szent Jánosnak: fogantatása – szeptember 23.; születése – június 24.; – január 7.; lefejezése – augusztus 29.; fejének első és második megtalálása – február 24.; fejének harmadik megtalálása – május 25.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy