Két nemzetközi projekt kidolgozásában partner Hargita Megye Tanácsa

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Hargita Megye Tanácsának költségvetése két európai projektnek köszönhetően egészül ki. A jövedelemadó 6 százalékának újraelosztásából ezúttal a székelyudvarhelyi beruházásokat finanszírozza a megyei tanács, ezúttal az útépítés is napirendre került, mint az egyik legfontosabb infrastrukturális fejlesztés. Ezek voltak a fő témái Hargita Megye Tanácsa április 20-i rendkívüli ülésének.

Hargita Megye Tanácsa részt vesz a CIBioGo és a SECON európai projektekben, amelyek a biodiverzitás-politikához, illetve a szociális gazdasági vállalkozásokat támogató regionális politikákhoz kapcsolódnak.

Folytatódik az útépítés Hargita megyében. A megyei tanács számít a helyi közigazgatás partnerségére a kissolymosi 134A megyei út befejezése érdekében, mert a halastavak melletti rész fontos területe lehet a városnak, amely turisztikai céllal fejleszthető, mondta Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá ismertette, Gyergyószentmiklóson mezei ösvényből építenek terelőutat, ezzel mentesítik a teherforgalom alól a környező településeket. A megyei tanács az útépítési munkálatait részletes szakmai előkészítésre alapozza, hangsúlyozta Borboly Csaba.

A testület megszavazta Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének tagdíját. Az egyesület részletes tevékenységi tervet állított össze, amelyben jelentős helyet kapott a gazdák támogatása, a különböző képzések, szakirányú mozgalmak, védjegyek megszerzésének segítése.

A megyei tanács a tartalékalapból segíti a Bákó megyei Gyimesbükk községet a templom megsérült tetejének helyreállításában.

A 132A megyei úton az árvíz okozta károkat a Hargita Útkezelő Társaság javítja – mondta Bíró Barna Botond. A megyei tanács alelnöke bemutatta a megyei könyvtár országos Helyreállítási Terven (PNRR) belüli projektjét is, amelyet a városi és a községi könyvtárakkal közösen kell megvalósítani.

Ez alkalommal a 6%-is visszaosztásból főként udvarhelyszéki településeket támogatott a megyei tanács, ezeket Bíró Barna Botond ismertette, hozzátéve, hogy ezekkel az összegekkel a helyi fejlesztéseket finanszírozza a megyei tanács.

Homoródalmás úszómedence tervezésére és kivitelezésére igényelt támogatást, Homoródszentmárton állatmenhely létesítésére. Korondon folytatják a járdaépítést a 13A jelzésű országút mentén, Farkaslaka községben korszerűsítik a mezei utakat. Galambfalva önkormányzata szociális konyha felszerelésére és kilátó építésére kért támogatást, Szentábrahám pedig a fiataloknak kiosztott lakások fűtésrendszerének korszerűsítésére és hatástanulmány elkészítésére. Kápolnásfalunak is szavaztak meg támogatást, illetve Fenyédnek közösségi terek kiépítésére. Oroszhegy önkormányzata a székelyszentkirályi sportterem építésére kért támogatást, Románandrásfalva az újlaki kultúrotthon felújítására. Hőszigetelik Etéden az óvodát és az iskolát, illetve a kőrispataki iskolát. Siménfalván aktualizálják a csatornarendszer és a vízrendszer hatástanulmányát, és újra fedik a kultúrotthont. Javítják a mátisfalvi kultúrotthont.

Hirdetőtáblákat helyeznek ki Bögöz községben, öltözőt építenek a sportpálya mellé, továbbá a 18-as és 19-es községi utak telekkönyvi munkálatait támogatja a megyei tanács.

Az udvarhelyszéki települések között Csíkcsicsónak is szavaztak meg támogatást, de Kányád községnek is a polgármesteri hivatal munkálataira.

Kászon községet 500 ezer lejjel támogatja a megyei tanács testülete a lovasközpont kiépítésének elkezdésében, amely egy fontos beruházása lesz a térségnek, ugyanis a lovassportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a Hargita megyeiek is egyre jobb eredményeket érnek el, így a tevékenységnek gazdasági és turisztikai vonzata is jelentős, hangzott el a tanácsülésen.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy