„Kutyák” és „Cinema, mon amour” Székelyudvarhelyen

0

Articol disponibil în: Magyar Română

poster-oficial_cainiFolytatja útját a mozi nélküli városokban a „Kutyák” c. thriller Bogdan Mirică rendezésében. A filmet ezúttal a Cinema, mon amour c. dokumentumfilm vetítése is kíséri, amely a romániai állami mozik eltűnéséről szól. A két filmet Székelyudvarhelyen vetítik október 30- án, a Rákóczi Ferencz utcai Stúdió Moziban. A Cinema, mon amour 17:00 órától lesz megtekinthető (jegyek ára 6 lej), a Kutyák 19:00 órától kerül vetítésre (jegyek ára 8 lej). A jegyek megvásárolhatók a székelyudvarhelyi városi könyvtárban (Kőkereszt tér 2).

A Kutyák a HBO Árnyékok sorozata társrendezőjének, Bogdan Mirică-nak a Cannes-i filmfesztiválon is kitüntetett játékfilmje, amely a legjobb színésznek járó díjat is elnyerte Sarajevo-ban, valamint a Zsűri különdíját és 2016-os évben az év felfedezettje díjra lett jelölve a European Film Awards-on. Idén ősszel a film további vetítését tervezik Finnországban, Norvégiában, Kanadában, Lengyelországban, Izraelben, Spanyolországban, Portugáliában, Németországban, Svédországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Olaszországban.

Hivatalos előzetes: http://bit.ly/2blVyZS linken

A cselekmény az Ukrán határ mentén történik. Roman városi fiatalként egy dobrudzsai elszigetelt faluba kerül, ahol el akarja adni a nemrég elhunyt nagyapjától örökölt földet. Míg a birtok eladását intézi, a fiatalember lassanként bizarr események tanújává válik. Általános fenyegetés érzete lóg a levegőben.

„A forgatókönyv egy általam jól ismert világban, gyermekkorom helyszínén, falun nagyanyámnál történik. Tulajdonképpen nem is maga a falu világa érdekelt, hanem az általa kiváltott érzéseim, amelyeket ma is hordozok. Az ott található önkényes, előreláthatatlan erőszak maradt meg bennem- láttam olyan embereket, akik egymás torkának estek, semmilyen ok nélkül- és ez számomra félelmetes. Hogyan védheted meg magad olyasmivel szemben, amire nem is számítasz- még elméletileg sem?”- mondja Bogdan Mirică.

A szereposztásban Dragoș Bucur, Vlad Ivanov és Gheorghe Visu mellett Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea és Andrei Ciopec szerepel.

cma_afis_din21octombrieA Cinema, mon amour c. dokumentumfilm a Piatra Neamț-i Dacia mozi története, és azoké az embereké akik ’89-től errefele védelmére keltek, erejük felett gondozták és végül újraélesztették. A forradalom utáni 400 moziból maradt 30 mozi megmentése érdekében alkotott kiáltványfilm.

Victor Purice menedzser, volt operatőr, filmrajongó és két női alkalmazottja, Cornelia és Lorena naponta küzdenek a Dacia Panoramic mozi megmentéséért, amelyet szeretnének régi dicskorszakába visszahozni. Don Quijote-i harcot folytatnak egy hatalmas, fűtetlen, folyamatos leromlásban levő teremért, amelyért jogos tulajdonosa, az állam nem ajánl semmilyen segítséget. Bár Victor családja Olaszországban él több mint nyolc éve, Victor nem szándékszik hozzájuk csatlakozni, mert meg van győződve, hogy abban a pillanatban, ahogy elmegy, a mozit bezárják és a többi romániai mozi sorsára jut.

Hivatalos előzetes: bit.ly/TrailerCinemaMonAmour

A HBO Europa, Libra Film és Pink Productions alkotása a Cinema, mon amour elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó 2016-os Gopo díjat, a legjobb montázsért járó Docuart díjat és mielőtt Székelyudvarhelyen bemutatásra kerülne, volt Sarajevo-ban, Vilnius-ban, Sydney-ben, Chisinau-ban, Prágában, Szebenben, Edinburgh-ban, Varsóban és nemcsak.

További részletek:

www.caini-filmul.ro, a film Facebook oldalán, cinemamonamour.com, a Transilvania Film Facebook oldalon

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy