Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Külügyminisztérium reagál, miután Novák Katalin magyar elnök romániai magánlátogatásán azt állította, hogy minden magyart képvisel

 

A Külügyminisztérium arra reagált, hogy Novák Katalin magyar államfő a Facebookon üzenetet tett közzé, amelyben leszögezte: “kiemelten fontosnak tartom, hogy minden magyart képviseljek, akár határon belül, akár azon kívül élnek”.

Novák Katalin az erdélyi magyar közösség több célhelyét is felkereste pénteken/Fotó: Facebook

„A román Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkári szinten megkereste a romániai magyar nagykövetet, és a román fél aggodalmát fejezte ki a fenti kijelentéssel kapcsolatban, az alábbiak szerint: tehát amennyiben Magyarország köztársasági elnökének kijelentése, aki privát látogatáson van Romániában, magyar nemzetiségű román állampolgárokra is vonatkozik, hangsúlyozni kell, hogy a nemzetközi jog szerint egy állam nem tarthat igényt semmiféle jogra egy másik állam állampolgáraival szemben. Emellett a magyar etnikumú román állampolgárok identitásjogainak (etnikai, kulturális, vallási, nyelvi) tiszteletben tartásáért az elsődleges felelősség Romániát, mint az állampolgárságot adó államot terheli; Magyarország, mint rokon állam, legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésben lehet érdekelt, mint az a Velencei Bizottság nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos kedvezményes bánásmódról a rokon államok részéről szóló 2001-es jelentésében, és az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosának Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek c. 2001. évi nyilatkozatában olvasható”, mutat rá a külügyminisztérium felvilágosítása.

Az idézett forrás szerint az ilyen kijelentések nem felelnek meg az európai normáknak, illetve a Románia és a Magyar Köztársaság közötti Megértésről, együttműködésről és jó szomszédságról szóló (1996. szeptember 16-án Temesváron aláírt) szerződésnek és Románia Kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya által (Budapesten 2002. november 29-én elfogadott) stratégiai partnerségi nyilatkozatnak, amely az idén lesz húsz éves.

“Románia továbbra is mélyen ragaszkodik ahhoz a törekvéshez, hogy pragmatikus kapcsolatot mozdítson elő Magyarországgal a román és a magyar állampolgárok közvetlen érdekében, etnikai hovatartozástól függetlenül” – áll a közleményben.

A Külügyminisztérium megemlíti azt is, hogy a bukaresti magyar nagykövet a telefonbeszélgetés alkalmával tisztázta, hogy a román sajtóban megjelent elemek a magyar elnök esetleges részvételével kapcsolatban két romániai magyar állampolgár díjátadó ünnepségén “semmiképpen sem felel meg a valóságnak, a román fél tudomásul veszi ezeket a pontosításokat”.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes pénteken bejelentette, hogy Kolozsváron találkozott Magyarország új elnökével, Novák Katalinnal.

„Novák Katalin május 10-én lépett hivatalba, első útjainak egyike pedig Kolozsvárra vezetett. Ma délelőtt volt alkalmunk alaposan átbeszélni a mindannyiunkat érintő kérdéseket”, írta Facebook-on Kelemen Hunor.

„Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkoztam ma. Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont”, olvasható a bejegyzésben.

Novák Katalin múlt szombaton, a budapesti Parlament előtti ünnepségen tette le köztársasági elnöki esküjét. A magyar rendszerváltás 1989-1990 óta ő a hatodik köztársasági elnök, az első nő, aki államfő lett.

Novák Katalint, a Fidesz egykori országgyűlési képviselőjét és Orbán Viktor miniszterelnök szövetségesét márciusban választotta megy az országgyűlés ebbe a tisztségbe, nem sokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor újabb elsöprő győzelmet aratott az április 3-i parlamenti választásokon.

Novák Katalin a Fidesz alelnökeként, családügyi miniszterként tevékenykedett Orbán Viktor előző kormányában.

forrás: digi24.ro, agerpres.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.