Március 21 az Erdők Világnapja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az ENSZ Közgyűlés 2012 decemberi határozata értelmében március 21- én ünnepeljük az Erdők Világnapját. Idén, nem véletlenül, az „erdő és energia” képezi a rendezvények tematikáját.

A fa megújuló energiaforrás, amely az ENSZ statisztikája szerint a zöld energia 40%-át szolgáltatja világszerte, a nap-, víz- és szélenergia mennyiségét együttvéve. A világ fatermelésének közel a felét, kb. 1,86 milliárd köbmétert, energia előállítására hasznosítják, 2,4 millió ember függ a biomasszából származó energiától.

Az éghajlatváltozás kontextusában az erdők fontos szerepet játszanak nemcsak a széndioxid megkötésében, hanem a biomassza termelésében is, illetve potenciális megújuló energiaforrások is. Az erdők társadalmi és kulturális szempontból is különös fontossággal bírnak, vonzzák a városi lakosokat, kikapcsolódáshoz, egészségmegőrző tevékenységhez nyújtanak helyszínt és fontos kulturális örökséget is jelentenek.

Az Erdők Világnapja alkalmából faültetésre, képzőművészeti kiállításokra, filmvetítésekre és az erdők kezelésének témáját taglaló megbeszélésekre kerül sor.

A Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Hivatal idén 14.252 hektár állami erdőalap felfrissítését tervezi, amelyből 8.721 hektár természetes erdő, 5.531 hektár ültetett.

A tavaszi kampány alkalmával 10.712 hektár erdő felfrissítését tervezik, ami az évi terv 75,2 %-a. Erre a célra a Romsilva 32 millió csemetét használ fel, saját faiskolájából, az erdősítési munkálatok értéke eléri a 42,4 millió lejt.

Továbbá az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal egymillió facsemetét ad ingyen a fásítást vállaló önkénteseknek. Az utóbbi 26 évben a Romsilva összesen 540.000 hektár állami erdőt frissített fel. A Romsilva 3,14 millió hektár állami tulajdonban levő erdőalap kezelője és szerződés alapján erdészeti szolgáltatásokat végez egymillió közintézmények vagy magánszemélyek birtokában található erdőkben.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy