Megelőző egészségügyi központ nyílt Csíkszeredában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A csíkszeredai egészségügyi hálózat egy egyedülálló és nagyon szükséges egészségügyi prevenciós központtal bővült, amely alapvető szolgáltatásokat nyújt a Csíki medencében. A Testvériség sugárút 18. szám alatt található Prevenciós Egészségügyi Központ célja a betegségek megelőzése a rendszeres egészségügyi felmérés, az egészségnevelés, a betegségekkel kapcsolatos megfelelő tájékoztatás, betegség esetén pedig a tünetek korai felismerése, a háziorvoshoz vagy szakorvoshoz irányítás révén. 

  

 

fotó: Csíkszereda Polgármesteri Hivatal

A központot és annak tevékenységét Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester mutatta be a sajtó képviselőinek.

Amint a polgármester kiemelte: az iskolai fogorvosi rendelő és a mentálhigiénés program mellett ez a központ is stabil pontja lesz a prevenciós tevékenységnek.

„Újabb intézményesített létesítményünket nyitjuk meg. Mivel maga a szolgáltatás már az elmúlt két-három évben működött és hatékonyabbá vált, egy beruházást kellett megvalósítanunk, hogy megerősítsük városunkban a védőnői hálózat tevékenységét”- nyilatkozott Korodi Attila.

„Olyan központot álmodtunk meg, amely személyes kapcsolaton alapuló egészségügyi alapellátást biztosít, ahol nincs feszélyezettség, sokkal inkább a hozzánk fordulókra fordított minőségi idő, az egészségügyi tudatosság és a megelőzés kap hangsúlyt” – emelte ki Sógor Enikő, majd hozzátette, a központ a családorvosi és az általános orvosi ellátást hivatott segíteni, valamelyest tehermentesíteni. A kora gyermekkori beavatkozás első lépése történik itt meg, szűrési, monitorozási lehetőséget biztosítva.

A központ két fogadóteremből áll, egyikben a várandós édesanyákat és a kisgyermekes szülőket fogadja a felsőfokú végzettséggel rendelkező, védőnői feladatokat ellátó szakképzett szülésznő, a másik teremben pedig hálózatban dolgozó közösségi egészségügyi asszisztensek a krónikus betegekkel, ritka betegségben szenvedő személyekkel, idősekkel, fogyatékkal élőkkel, egészségügyi ellátásban nem biztosított személyekkel, értelmi fogyatékosakkal, valamint családon belüli bántalmazottakkal foglalkoznak.

A Csíkszeredai Szociális Igazgatóság alkalmazásában álló hat személy munkaprogramja 8:00-tól 16:00 óráig tart. Az első három órában, 11:00 óráig terepmunka zajlik, azaz a kismamák, újszülöttek, gyermekágyasok otthoni látogatása a szülésznő által, illetve az ágyhoz kötött betegek, idősek, fogyatékossággal élők látogatása a közösségi asszisztensek által.

Ebben a térben zajlik majd az ingyenes tejpor kiosztása is olyan családok részére, akiknél a családorvos érvényes recept alapján javasolja a tejpor juttatását 0–12 hónapos csecsemő részére. Ez hetente két nap, kedden és szerdán 8:00–16:00 óra között történik.

A most megnyílt központ hiánypótló és egyedi volta nem kérdéses, hiszen a térségben nem volt rá precedens, hogy a közösségi egészségügyi asszisztensek a terepen zajló látogatások mellett célszerűen kialakított központban is fogadhassák az érintett személyeket és adminisztrációs munkájukat is elvégezhessék.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodája által közölt információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy