Meghosszabbodik a megújuló energia projektek pályázati beadási szakasza

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség közli, hogy 2024. február 15-én 23:59-ig meghosszabbítja a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások által saját fogyasztásra szánt, megújuló energiaforrásokból származó villamos energia előállítására szolgáló új kapacitásokba történő beruházások támogatására irányuló kérelmek benyújtási időszakát.

Emlékeztetjük Önöket, hogy a pályázati felhívás 2023. november 20-án nyílt meg, és hogy e program esetében versenypályázatot alkalmaznak, így a projektjavaslatok benyújtása versenypályázati eljárás alapján történik, és a benyújtási szakasz lezárását követően kapott pontszám alapján, a versenypályázati eljárás szerint kerülnek benyújtásra és értékelésre.

A rendszer által a jelenlegi ülésszakra megállapított keretösszeg 150 millió euró, amely a vállalati szinten telepített kapacitások szerint oszlik meg. Így az 1 megawattnál (MW) kisebb beépített kapacitások esetében 100 millió eurót különítettek el, ebből 10 millió eurót a szélenergiára és 90 millió eurót a napenergiára. Az 1 MW feletti beépített kapacitások esetében a teljes juttatás 50 millió EUR, amelyből 10 millió EUR a szélenergia és 40 millió EUR a napenergia esetében.

Az állami támogatás összege 100%-ban vissza nem térítendő, és a potenciális kedvezményezettek egynél több projektet is benyújthatnak, de csak akkor, ha a beruházások különböző fogyasztási helyeket érintenek, 20 000 000 euró/kedvezményezett összeghatáron belül.

A szélenergia esetében a támogatás mértéke legfeljebb 1.400.000 euró/MW az 1 MW-nál kisebb vagy azzal egyenlő beépített kapacitás esetén, és legfeljebb 700.000 euró/MW az 1 MW-nál nagyobb beépített kapacitás esetén. A napenergia esetében a támogatás összege legfeljebb 1 000 000 EUR/MW az 1 MW-nál kisebb vagy azzal egyenlő beépített kapacitások esetében és legfeljebb 500 000 EUR/MW az 1 MW-nál nagyobb beépített kapacitások esetében.

Az energiaprogram támogatható kedvezményezettjei lehetnek a mezőgazdasági ágazatban működő, jogszerűen létrehozott és az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatalnál (ONRC) bejegyzett vállalkozások, valamint a törvénynek megfelelően létrehozott, a talajjavítás területén működő szervezetek/szövetségek (OUAI/ FOUAI).

A támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentáció összeállításához a pályázók hozzáférhetnek a pályázói útmutatóhoz és a megújuló energiaforrások állami támogatási rendszerére vonatkozó mellékletekhez az Ügynökség hivatalos honlapján, a www.afir.ro oldalon, a Finanszírozás menüpont alatt.

Az Energiaprogram finanszírozása az Energiaügyi Minisztérium által kezelt Modernizációs Alapból történik, az állami támogatási program kezelője a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségen keresztül.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy