Megkezdődött az energiakártyák nyomtatása. Február 1-től kerülnek kiosztásra

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

 • Első körben február 1. és 28. között történik a kártyák kiosztása, a befizetés pedig február 20-tól lehetséges.
 • A kiosztott kártyák 2023. december 31-ig használhatók fel.
 • A 4 milliárd lejes költségvetésből 4 millió romániai hátrányos környezetből származó embert támogatnak.

Marcel Boloș miniszter és a Román Nemzeti Postatársaság elnöke, Valentin Ștefan munkalátogatást tett a Bélyeggyárban szerdán abból az alkalomból, hogy megkezdődött a Románia Kormánya által kiutalt energiakártyák nyomtatása és borítékolása.

A számlafizetéshez nyújtott támogatást két részletben, egyenként 700 lejes összegben adják. Ezekkel az utalványokkal lehet majd fizetni a villany, a gáz, a központi fűtési számlákat, gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok számláit.

Fizetni az alábbiak szerint lehet:

 • február 20- 2023. június 30 között 700 lej értékben
 • szeptember – 2023. december 31 között 700 lej értékben

A potenciális kedvezményezettek értesítést kapnak, ha olyan helyzeteket fedeznek fel, amelyek kizárnák őket a kedvezményezettek közül. Ebben az esetben hívhatják a 0319966-os telefonszámot, ahová a Román Posta több mint 50 munkatársat mozgósított, és ahol további felvilágosítást és útbaigazítást kapnak, és megtudhatják, hogy a helyzet kijavítható-e.

Ki részesül ebben a támogatásban?

 • Nyugdíjasok (60 év fölöttiek), akiknek 2 ezer lej alatti a jövedelmük, rokkantnyugdíjasok, akiknek 2 ezer lej alatti a jövedelmük, súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyek, akiknek 2 ezer lej alatti a jövedelmük, –
 • családtámogatásban részesülő családok, szociális segélyben részesülő családok és személyek.

Fontos, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a 2000 lejt.

Hogyan állítják össze a kedvezményezettek végleges listáját?

 • megállapítják a rendeletben meghatározott kategóriákba tartozó potenciális kedvezményezettek listáját;
 • ellenőrzik bevételeiket;
 • A lakosok számát minden fogyasztási helyen ellenőrzik;
 • Az egyes fogyasztási helyek átlagjövedelmét ellenőrzik, nem lépik-e át a 2000 lejes küszöböt.

A fűtési támogatásból a kifizetés az alábbiak szerint történik:

 • a postásnál közvetlenül
 • a kedvezményezett lakhelye szerinti postahivatalnál
 • elektronikus postai utalvánnyal

Minden befizetésnél megtekinthető a kedvezményezett számlájának egyenlege.

2024 január 1-jén minden kártya lejár, a fel nem használt egyenlegektől függetlenül. A két részletben kiosztott kártyák 2023. december 31-ig használhatók fel. A támogatás az előírt érvényességi időn kívül nem használható fel.

Fizetéskor szükséges iratok:

 • energiakártya
 • a kedvezményezett személyazonossági igazolványa (vagy felhatalmazási okirat és a felhatalmazott személyazonossági igazolványa)
 • a fizetendő számla, tömbházlakók esetében az adósságérvényesítő igazolás
 • ha a kedvezményezett az energiakártyán feltüntetett címtől eltérő lakóhellyel rendelkezik: a bejelentett lakhelyen megkötött energiaszolgáltatási szerződés + a kedvezményezett saját felelősségére tett nyilatkozata arról, hogy a támogatást a lakóhelyére veszi igénybe.

Hányszor lehet fizetni a kártyával?

Egy kártyával többször is lehet fizetni, maximum nyolcszor. Több energiaszolgáltatónak is lehet utalni a pénzt, egészen addig, amíg az el nem fogy a kártyáról. Az energiatámogatás nem számít jövedelemnek, ezért nem befolyásolja a támogatott személynek járó többi segélyt.

Mi az a szociális ankét, és mikor van rá szükség?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy fogyasztási helyen (háztartásban) a már nem ott élő, de az okmányokban szereplő személy jövedelmét veszik figyelembe, és az illető személyt nem lehet törölni a lakcímről. Ebben az esetben szociális ankétot lehet kérni a polgármesteri hivatalnál, hogy meghatározzák, kik élnek ténylegesen a fogyasztási helyen (háztartásban). Az eredményt elküldik a postára és frissítik a támogatottak listáját.

Hogyan tudom kiegyenlíteni a készpénzben kifizetett tűzifa vásárlásról szóló számlákat?

A 2022 augusztustól kezdőden vásárolt tűzifára vonatkozó számlák kiegyenlítése történhet készpénzben a postásoknál, esettől függően a postahivatalokon keresztül az igazoló dokumentumok, azaz számla és fizetési bizonylat/fizetési utalvány, stb. alapján. A számlához vagy adott esetben a fizetési bizonylathoz mellékelt igazoló dokumentumok az energiakártya és a személyazonosító okmány.

Ha a számlák, vagy adott esetben a fizetési bizonylatok már nem léteznek, vagy a kedvezményezett elvesztette őket, a másolatot is elfogadják. Az energiaszámla és fizetési bizonylatok másodpéldányát a faanyag szállítója állítja ki.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy