Megszavazták Csíkszereda 2024-es évi költségvetését

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda Helyi Tanácsa február 12-én tartott rendkívüli tanácsülésen megszavazta a 2024-es évi költségvetést. A kormány megszorításai ellenére egyensúlyban levő, fejlesztéscentrikus költségvetés készült. Ezt igazolja, hogy a beruházási összeg a költségvetés kétharmada, azaz 239,29 millió lej, a fennmaradó 125,9 millió lej pedig a fenntartási költségeket fedezi.

A költségvetés 365,19 millió lejes végösszege az előző évek tartalékaiból (20,97 millió lej), valamint az idei tervezett bevételekből (344,22 millió lej) tevődik össze. A tavalyihoz képest várhatóan 22,38 százalékkal (19,71 millió) csökken a személyi jövedelemadóból befolyó összeg (68,34 millió lej). Az áfa-visszaosztásokból származó bevételek pedig 3,5 százalékkal csökkennek.

Annak ellenére, hogy Csíkszeredának közel 20 millió lejjel kevesebből kell gazdálkodnia idén, sikerült megtartani a fejlesztés és a működés közötti arányt.

A költségvetés főbb paramétereit ismertetve Korodi Attila polgármester kihangsúlyozta: „Nehéz időszakon vagyunk túl. Bár a kormány csökkentette a megyeszékhelyek költségvetéseit, örülök, hogy sikerült egy olyan költségvetést összeállítanunk, amelynek kétharmadát beruházásokra, egyharmadát pedig működésre fordíthatjuk. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan erővel és vitalitással tartjuk meg a programjainkat, ugyanakkor a város működése – közösségileg és intézményileg is garantált.”

Az elmúlt évre vonatkozóan a polgármester kihangsúlyozta, hogy úgy zárták 2023-at, hogy a beruházási számok tekintetében rekordot tudtak elérni, összesen 151 millió lej értékű volt a beruházás.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is hosszú a folyamatban lévő vagy induló beruházások listája. A közel 240 millió lejes fejlesztési fejezetnél a város saját, 64 millió lejes önrészét nagymértékben kiegészítik a 141,6 millió lej összértékű uniós források, míg az állami költségvetés hozzájárulása 30,5 millió lej lesz. Az idei beruházások közül prioritást élvez a Nagy István Művészeti Szakközépiskola és a Petőfi Sándor Általános iskola tornatermének befejezése, de ugyanolyan fontossággal bír a következő éveket meghatározó beruházások szakmai dokumentációinak elkészítése. Ez azt jelenti, hogy a 2025–2026-ban olyan uniós finanszírozású projektek valósulnak meg Csíkszeredában, amelyek két és félszeres nagyságúak az elmúlt uniós pénzügyi időszakhoz képest.

„113 millió euró értékű megpályázott csomag soha nem volt Csíkszeredában” – hangsúlyozta a polgármester.

A jelenleg tervezés előtt vagy alatt álló projektek, kivitelezési szintre érve, a társadalom minden szegmensére kihatással levő beruházások lesznek: többek között úthálózat-felújítások, tömbházak és középületek hőszigetelése, bicikliutak, hulladékgyűjtő központok, gazdaságfejlesztési programok.

A költségvetés működési oldalán is sikerült megtalálni az egyensúlyt az intézményekkel folytatott sorozatos egyeztetések során. Az oktatási intézményrendszer működtetésére 12,5 millió lejt irányoz elő a költségvetés (ez az összeg tartalmazza a bölcsőde bérkeretét is), a kulturális intézményrendszer fenntartására 11,4 millió lejt (Csíki Játékszín: 4,7 millió lej; Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: 3,2 millió lej; Csíki Székely Múzeum: 3,2 millió lej; Csíkszereda Kiadóhivatal: 340 ezer lej) fordít a város. A városi sportlétesítményeket ügykezelő Csíki Sportcentrum részére 2,5 millió lejt, a VSK fenntartására 2,7 millió lejt, a sportiskola működtetésének hozzájárulásához 250 ezer lejt különítettek el az idei büdzsében.

Pályázati rendszerben 2,95 millió lej értékben támogatja a város a kulturális-, ifjúsági- 850 ezer és sportprogramokat 1,5 millió, valamint az egyházi beruházásokat 600 ezer.

A városháza saját- és társszervezésében megvalósuló kulturális- és sport programokra 3,5 millió lejt különített el, ez az összeg több mint 40 esemény megvalósításához járul hozzá.

A szociális szolgáltatásokra, melyek célcsoportjai a gyermekek, idősek, fogyatékkal élők és veszélyeztett csoportok, közel 1,1 milliót számszerűsít a költségvetés, ehhez hozzáadódik a szociélis-orvosi szolgáltatások 206 ezer lejes költsége.

„Kihívásokkal teli évek állnak előttünk, a városházának óriási a felelőssége. De mindez hozzájárul városunk erejének és státusának növeléséhez”, összegezte a polgármester.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodájának közleménye

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy