Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Módosult a bírák és ügyészek jogállás. Kihirdette a törvényt Klaus Johannis elnök

 

Pénteken, október 12-én az államfő aláírta a 303/2004-es, a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, módosított és kiegészített törvényt.

Románia elnöke ismételten figyelmeztetett arra, hogy a 303/2004-es törvény módosításai, mint például a bírák nyugdíjazásának új feltételei, a vezető pozícióval rendelkező ügyészek kinevezése vagy visszavonása, az igazságügyi miniszter előjogainak kiterjesztése, a szakmai normák relativizálása, szubjektív kritériumok bevezetése – kizárólagos vagy meghatározó a bírák értékelésében – az ügyészek függetlenségének gyengítése alkotmányos szerepük teljesítése során a bírák felelősségének feltételeinek módosítása közvetlen negatív hatást gyakorol az igazságszolgáltatásra és annak minőségére.

Románia elnökének és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének kérésére a Velencei Bizottság előzetes véleményezésben jelezte, hogy az igazságügyi reformcsomagnak számos olyan rendelkezése van, amely nem áll összhangban a jogállamiság és demokrácia szabványaival.

A koherens normatív aktus és a felelős jogszabályok elfogadása céljából Románia, a Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőszék elnöke és az ellenzéki pártok az elmúlt évben kilenc alkotmányellenes panaszt fogalmazott meg tekintettel az igazságszolgáltatás megfelelő működésének alapvető fontosságú törvény rendelkezéseire.

Románia elnöke továbbá felkérte a Parlamentet, hogy vizsgálja felül ezeket a változásokat.

Az Alkotmánybíróság szeptember 25-én elutasította az alkotmányellenesség utolsó kérését is, és ilyen körülmények között a normatív törvény a kihirdetés eredményeként lép hatályba.

A már meglévő két igazságügyi törvénytől eltérően, az átmeneti rendelkezések hiányában, amelyek lehetővé teszik a jogalkotó új fogalmának a szakmához való csatlakozását, azaz a bíró vagy az ügyész tevékenységének fokozatos megszüntetését, a 303/2004-es törvény végrehajtásának azonnali alkalmazása veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás stabilitását és megfelelő működését a bíróságok és ügyészségek tevékenységének blokkolásával.

Románia elnöke rámutat arra, hogy az igazságszolgáltatás területén meglévő jogi keretek megváltoztatása a román demokrácia visszafejlődését jelenti, amelynek veszélyére európai partnereink, az Európai Bizottság és a GRECO is figyelmeztetett.

Ebben az összefüggésben Románia elnöke felkéri a többségi koalíciót, hogy sürgősen kezdje újra a jogalkotási folyamatot mindhárom igazságügyi törvény esetében, a szakemberekkel való valódi konzultáción keresztül, és ezek szakvéleményének átvételével, hogy a jogszabályokat összhangba hozza a velencei bizottság normáival.

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.