Nyári Kulturális Fesztivál- csúfolódás a Hargita megyei magyarokkal

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A számos rossz dolog közül, amit saját maguk ellen követnek el a Hargita megyei magyarok feltétlenül meg kell említenünk a rendezvényeik ostoba népszerűsítési praktikáját. Például alkalmam volt kapcsolatba kerülni a Nyári Kulturális Fesztivállal (a cikk megtalálható itt). Egy rendkívüli fesztivál, rengeteg jó műsorral, tehetséges és odaadó szervezőkkel. Sajnos a jó rendezvényekbe fektetett tehetség és őszinte munka csak magyar nyelven van reklámozva és korlátozott számú közönséghez szól, éspedig a magyarul tudókhoz.

Számos tehetséges gyerek és felnőtt van, amint ezen a fesztiválon is láthattuk, akik sok munkát fektetnek be és minden emberileg lehetséges dolgot megtesznek a szokások megőrzése és továbbadása érdekében. Ezek az emberek arra vannak ítélve, hogy ne tudjanak róluk a helyi magyar közösségen kívül, ugyanis csak magyar nyelven vannak reklámozva. Néhányan közülük ismertté válhatnának országos és nemzetközi szinten is, de milyen kár, hogy a reklám csak magyarul van, mert így elmarad az ismertség. Ugyanez a helyzet a magyar szokásokkal is, amelyek sok esetben jobban megőrződtek, mint a román vagy más európai népek hagyományai, ám sokan nem tudnak róluk, mivel csak magyarul vannak népszerűsítve.

Mindaz, amit a Hargita megyei emberek és főleg a gyerekek alkotnak, bemutatható lenne az országos televízióban és sajtóban, elismerést szerezve ezáltal a művészeknek. De sajnos csak magyarul vannak reklámozva a szűk kis közösségen belül, így senki nem szerez tudomást róluk.

Nézzük a gazdasági oldalát is a dolognak. Az ilyen fesztiválokra eljöhetnének a környékbeli románok is, akik pénzt költhetnének kimozdítva valamelyest a térség gazdasági mutatóját. Ám nem jönnek, mivel fogalmuk sincs ezekről a rendezvényekről, mert azokat csak magyarul népszerűsítik.

Kiadványunk egy 150.000- es olvasóközönséghez szól, és abban a helyzetben vagyunk, hogy nem tudjuk népszerűsíteni az ilyen eseményeket, mert azokat csak magyar nyelven mutatják be.

Két dolgot szeretnénk megyeszerte hallhatóan elmondani:

  1. Szégyelljék magukat a magyarok, hogy nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a tehetséges gyerekeik és csodálatos hagyományaik országos ismertté tétele érdekében.
  2. Nyilvánosan kérjük a Prefektúrát és Számvevőszéket, hogy vizsgálatot indítson, miként költik el a közpénzt ilyen és ehhez hasonló csak magyarul közzétett eseményekre.

Hihetetlen a Hargita megyében kialakult helyzet, hogy a helyi tehetségek és hagyományok hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a saját magyarjaik által, elzárva előlük az országos és nemzetközi ismertség lehetőségét.

I.R.

UI: Természetesen kértünk a szervezőktől román nyelvű reklámanyagot, de nem rendelkeztek ilyesmivel…

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy