Ódor Lajos magyar nemzetiségű szlovák miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseit

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ódor Lajos magyar nemzetiségű szlovák miniszterelnök, azt mondta, hogy „a magyar kormányfő Tusnádfürdőn tett kijelentései nem tesznek jót a kétoldalú kapcsolatoknak, és nem segítik a szlovákiai magyar kisebbséget” – idézi a Rador a Nepszava című magyar lapot.

A szlovák kormányfő szerint elfogadhatatlan, hogy magyar kollégája Szlovákiáról „az ország különálló részeként”, azaz Magyarország részeként beszélt – írja a Parameter.sk szlovák portál, amely azt is megjegyzi, hogy Ódor Lajos a szerdai kormányülés után azt mondta: „Szlovákia területi integritásának bármilyen formában való megkérdőjelezése elfogadhatatlan, ami nem tesz jót a kétoldalú kapcsolatoknak és nem segít a szlovákiai magyar kisebbségnek”.

Szlovákia álláspontja eddig is egyértelmű volt – mondta Ódor Lajos, hozzátéve, hogy a szlovák diplomáciai vezetés behívta a szlovákiai magyar nagykövetet, hogy tájékoztassa arról, miért elfogadhatatlanok Orbán Viktor kijelentései Szlovákia számára.

Mint ismeretes, Orbán Viktor a tusványosi közönség egyik kérdésére azt válaszolta, hogy szerinte rossz teljesítmény, hogy a szlovákiai magyarok nem kaphatnak parlamenti képviseletet. A magyar kormányfő azt is mondta, hogy többre van szükség, ha valaki „az ország szeparált részén” akar a hazájáért dolgozni. Ez utóbbi kijelentésre Ódor Lajos és a szlovák külügyminisztérium reagált.

A magyar kormányfőnek a Tusnádfürdői Nyári Egyetem és Diáktáborban elhangzott beszéde volt az oka annak, hogy korábban beidézték a román külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a behívással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a találkozó hangneme és légköre nyugodtnak és udvariasnak mondható.

A magyar diplomácia vezetője bejegyzésében nem részletezte, hogy pontosan miről tárgyaltak ezen a találkozón, csak annyit írt, hogy a román külügyminisztérium államtitkára által ismertetett nézeteket lényegében egy diplomáciai demarsban megismételték, és a beszéd után aktualizálták.

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn arról számolt be, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium jelzést kapott a bukaresti román külügyminisztériumtól, hogy miről beszélhet és miről nem Tusványoson.

A magyar miniszterelnök pontról pontra felolvasta a listát, és ironikus megjegyzést tett a román diplomáciára. Közben a román külügyminisztérium is közleményt adott ki a témában. A tárca értelmezése szerint ez a diplomáciai megközelítés „önmérsékletre” kérte a magyar miniszterelnököt, és ezzel összefüggésben meglepetését fejezte ki, hogy Orbán Viktor beszédében a diplomáciai csatornákon keresztül szóban közölt kérdéseket ismertette.

forrás: G4.Media.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy