„Önkénteskedj, hogy közösséget építhess!” – nemzetközi csereprogram az önkéntesség népszerüsítésére a fiatlok körében –

0

Articol disponibil în: Magyar Română

asociatia-de-tineri-crisur

IMG_20170321_0958362017 március 21 és 28-a között Székelykeresztúron 36 fiatal 6 országból találkozik egy közös megmozdulásra, ami az önkéntességről és közösségépítésről szól. A projekt neve „Engage in volunteering opportunities to build up communities!”,, azaz „Önkénteskedj, hogy közösséget építhess!”. Románia, Magyarország, Szlovákia, Franciaország, Spanyolország és Görögország fiataljai azért jönnek a keresztúri kisvárosba, hogy megvitassák a felmerülő problémákat az önkéntességgel kapcsolatosan, helyi, országos és Európa szinteken. Ugyanakkor beszélnek a résztvevő országokban uralkodó helyzetekről: az önkéntesek elismeréséről, az önkéntesség jóváhagyásáról, szabályozásáról, képzési lehetőségekről és a fiatalok támogatásáról.

Az ifjúsági csere célja, hogy a fiatalok minél többet tegyenek önként és minél többet segítsék közösségüket. A cél elérésében a résztvevőknek lehetőségük lesz különböző önkéntességi területeken kipróbálni magukat.IMG_20170321_095843

Az ifjúsági csere második napján a résztvevők már Székelykeresztúron fognak önkénteskedni, délutáni programként keresnek maguknak olyan helyzeteket, ahol önként tehetnek a közösségért. Később, a harmadik napon, már szervezetten, tevékenység keretein belül, a Kerekudvar közösségi házban, valamint a Fogadó vendégházban tartanak foglalkozásokat az I. Számú elhelyező központ 30 gyermekével. A következő nap első felében a Gonviselés Segélyszervezet fogyatékkal élő fiataljaival foglalkoznak a fiatalok, délután pedig a Súlyosan sérült gyermekeknél tartanak foglalkoztatókat. Ugyanezen a napon a külföldről érkező résztvevők segítenek a Mesevár Napköziotthon pedagógusainak patakmedret takarítani. Szombaton, bekapcsolódva a Megyei Patakok és Folyómedrek Takarításának programjába, a városi közösséggel közösen, a Küküllő partjának megtisztítására kerül sor. Vasárnap a Kossuth Lajos negyedben található játszóteret tervezik lehetőség szerint rendbe tenni és kitakarítani. Hétfőn az ifjúsági csere résztvevői Csíkszeredába látogatnak, ahol Koronka Sándor a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatósága részéről az önkéntesség megyei helyzetéről fog előadást tartani, utána pedig a ProAnimalia egyesület által működtetett kutya menhelyet látogatják meg a fiatalok és segítenek a menhely alkalmazottjainak munkálataiban.

Március 28-án a cserét egy kisebb eseménybeszámolóval zárjuk az Erdélyi Ifjúsági Egyesület székhelyén.

Az ifjúsági csere amellett, hogy önkéntességre sarkalja a fiatalokat, további megerősítést mutat önismeret, kultúra, nemzetiségi öntudat terein is.

A programot az Európai Unió Erasmus+ programja támogatja.

erasmus-sigla

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy