Pánik a romániai magyar politikusok között…bármit megkapnának román kollégáiktól csak kérniük kellene

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nemrég heves vitát váltott ki román és romániai magyar politikusok között parlamenti és kormányszinten az európai- és főleg a kormánypénzek lehívása.

A román politikusok azzal vádolják magyar ajkú kollégáikat,hogy nem vesznek részt anyagi források igénylésében a többségében magyarok lakta települések számára, így azok a szegénységi küszöb alá süllyednek.

Kizárólagosan a ziarharghita.ro-nak nyilatkozva Kormányközeli források elmondták,hogy nincs tudomásuk olyan Hargita megyéből érkezett pályázatról amelyet ne finanszíroztak volna és sajnálatukat fejezték ki,hogy ebből az országrészből nagyon kevés pénzalap igénylésére vonatkozó kezdeményezés érkezik.Vagyis akik pénzt kellene lehívjanak Hargita megye számára érdektelenül állnak hozzá,nem tesznek le pályázatokat és nincsenek konkrét kéréseik sem Románia Kormányához pénzügyi vonatkozásban sem az uniós alapokat adminisztráló hatóságokhoz.

Egy kulcsfontosságú poziciót betöltő román politikus így fogalmazott”A magyar politikusok hazugok akik nem csinálnak semmit.Mutassák meg azokat a Kovászna és Hargita megyére letett pályázatokat amelyekben uniós vagy kormánypénzeket akartak lehívni a két megyének és mi ne hagytuk volna azokat jóvá.Az az országrész hátrányos helyzetű zóna,nincsenek munkahelyek és a fizetések itt a legalacsonyabbak Románia szinten,ám nem vihetünk oda egy teherautónyi pénzt és kiömlesszük azt a városközpontban.Pályázatokat kell leadni és pénzt igényelni,mert van elégséges pénz.”

Tehát kihívást intézünk a magyar ajkú politikusokhoz,hogy vegyék fel a kapcsolatot velünk,mutassák be azokat a pályázatokat amelyeket benyújtottak és kedvezőtlen elbírálásban részesültek volna.Román politikusok azt nyilatkozták,hogy akármikor készek Kovászna-Hargita megyét segíteni,de a kezdeményezést a magyarság vezetőitől várják.

Iosub Robert

474801

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy